Kreikka ja sen 6 000 saarta ovat suomalaisten lempikohde kesästä toiseen, kriiseistä huolimatta. Tunnetko jo nämä nousevat tähdet?

Kreikka ja sen 6 000 saarta ovat suomalaisten lempikohde kesästä toiseen, kriiseistä huolimatta. Tunnetko jo nämä nousevat tähdet?

Kreikan saaristossa on paljon valinnanvaraa, kuten:

Skiathos ja Skopelos
Pienellä Skiathoksen saarella voi listata yli 60 uimarantaa. Kanapitsan biitsi kannattaa testata jo vitsikkään nimensä vuoksi. Lähes jokainen saaren 6 000 asukkaasta asuu pääkaupungissa, jossa matkailijakin voi nauttia putiikkeista, trendibaareista, tavernoista ja kahviloista. Jos rantaelämä antaa myöten, tee retki noin 50 minuutin katamaraanimatkan päässä sijaitsevalle Skopeloksen saarelle, jota ylistetään jalokiveksi, koko Kreikan vihreimmäksi saareksi. Skopelos on kooltaan suurempi kuin Skiathos, mutta sitä rauhallisempi ja hintatasoltaan edullisempi.

Santorini
Sanotaan mitä sanotaan, mutta Santorini on lajissaan ylivoimainen. Siellä on rauhaa ja villiä bailumeininkiä, luksusmajoitusta ja huokeita hotelleja. Vain siellä voi kokea seisoma­paikalla maailmankuulun auringonlaskun taivaanrantaa hartaasti tuijottaen yhdessä satojen muiden matkailijoiden kanssa. Paikka on tuulimyllyjen ja valkeiden talojen Oia. Erikoinen laguuni muistuttaa tulivuorisaaren menneisyydestä. Risteily läheiselle, yhä aktiiviselle tulivuorisaarelle lähtee pääkaupunki Firan satamasta. Jyrkän matkan alas ja ylös kulkee kätevimmin muulilla. Musta hiekka kuumentaa rannat, joista parhaat ovat Perissa ja Perivolos. Suosittelen vuokraamaan loma-asunnon kallioon kaiverretusta luksusvillasta. Ravintoloista tyylikkäin on Koukoumavlos, joka sijaitsee Firassa. Varaa ajoissa terassipöytä ja nauti pyörryttävän ihanasta ateriasta.

Limnos
Limnoksen valtteja ovat aidonkarhea tunnelma ja ihana rauha.  Egeanmeren soman pikkusaaren ovat löytäneet oikeastaan vasta kreikkalaiset lomailijat. Pääkaupungissa Mirtosissa on vain yksi ostoskatu ja muutamia trendikahviloita, joten loma ei tuhraannu oheistoimintoihin. Saarella on kymmeniä rantoja ja loivasti syveneviä hiekkapoukamia sekä kourallinen sympaattisia pikkukyliä, joissa kaikki tuntevat toisensa. Perjantaisin ja lauantaisin voi tehdä päiväretken Turkkiin, Canakkalen basaareihin ja muinaisen Troijan raunioille.

http://www.kreikka.net/

http://www.visitgreece.gr/portal/site/eot/

Kuva Santorinilta. Matkaopas-lehdessä 4/2011 ovat näiden Kreikan saarten lisäksi mukana myös Serifos, Naxos, Kreeta (Mirtos), Syros ja Paros.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.