Punkki ei ole vain suomalainen vitsaus ja ikävän borrelioosin voi saada kaikkialta, missä punkkeja ylipäätään on: jopa Alpeilta.

Punkit levittävät ainakin kahta tautia: borrelioosia ja sitä harvinaisempaa puutiaisaivokuumetta. Suomessa suurin riski saada puu­tiaisaivokuume on Ahvenanmaalla. Virusta esiintyy myös Turun saaristossa ja paikallisesti muuallakin Suomessa rannikkoalueille ­painottuen.

Alppien patikoijat ovat tärkeä ­riskiryhmä. Alpeilla puutiaisaivokuumetta kantavia punkkeja on ­yhtä paljon kuin Ahvenanmaalla, jossa paikallisväestö rokotetaan puutiaisaivokuumetta vastaan. Riskialueita ovat myös Viron ­rannikko ja Saarenmaa. Puutiais­aivokuumetta on myös Tukholman ­saaristossa ja Ruotsin rannikolla, ­Gotlannissa ja Öölannissa. Borrelioosia esiintyy kaikkialla, missä punkkeja ylipäätään on. Punkit elävät kosteikoissa, joissa on sekalaista aluskasvillisuutta, ­esimerkiksi nahkeita mustikan­varpuja ­suojaamassa maaperää kosteuden haihtumista. Kuivien niittyjen ­heinikoissa punkit eivät menesty.

Eija Aatela

Matkaopas 5/2010 -lehdessä on juttu punkeista matkailijan riesana ja vinkit, miten punkki vältetään -- tai poistetaan iholta.

Lisätietoa myös http://www.punkki.net/