Tropiikin lämmössä tai helle-Suomessa on muistettava huolehtia nestetasapainosta. Liikaa ei saa kuivua mutta liikaa ei myöskään saa juoda. Lue merkit, joista tunnistat tilasi.

Ilmatieteen laitos on antanut hellevaroituksen. Helteellä liian vähäinen juominen johtaa nestevajeeseen ja kuivumiseen, liiallinen nesteytys taas vesimyrkytykseen.

Nestevaje

Virtsamäärän pienentyminen on nestevajeen ensimmäinen merkki. Helteellä ei saa jäädä odottamaan janon tunnetta juodakseen. Jos virtsaamisen tarve on pitkään poissa, on suositeltavaa heti juoda vettä. Jos nestevaje on enemmän kuin 5-7 prosenttia painosta, fyysinen ja psyykkinen suorityskyky laskee.

Vesimyrkytys

Vesimyrkytys uhkaa, jos fyysisen rasituksen aikana, sitä ennen tai sen jälkeen nauttii liian runsaasti nestettä. Liialliseen juomiseen liittyy liian alhaiseksi putoava veren natrium-arvo, hyponatremia-vaara. Sen vuoksi esimerkiksi Yhdysvaltain armeija uusi nesteytysohjeet varusmiesten kuumalla ilmalla suoritettavaa sotilaskoulutusta varten. Ylenpalttisella juomisella kesähelteen aikana voi olla kohtalokkaita seurauksia. Nesteiden ylitankkaus laimentaa virtsaa, ja virtsa alkaa väriltään muistuttaa vettä. Viimeistään tässä vaiheessa on juomista vähennettävä.

Nestetasapaino

Elimistössä vallitsee nestetasapaino, jos virtsaamistarve on helteelläkin samankaltainen kuin viileällä säällä. Tavallisena kesäpäivänä nesteytykseen sopii hyvin vesi. Jos fyysinen suoritus helteellä kestää pitkään, voidaan nauttia jonkin verran suolaa sisältäviä urheilujuomia. Olut ei sisällä riittävästi suolaa tähän tarkoitukseen. Lisäksi alkoholi lisää virtsan eritystä, joten olut ei sovi janojuomaksi helteellä.

Lähde Duodecim