Matkakirjat-blogi. Kukapa meistä ei olisi joskus miettinyt mukavan lomakohteen löytäessään, millaistahan olisi asua siellä joskus pitempäänkin.

Vuonna 2010 Suomesta maksettiin eläkettä yli 60 000 ulkomailla asuvalle eläkkeensaajalle. Lisäksi kymmenettuhannet suomalaiseläkeläiset viettävät osan vuodesta ulkomailla. Ulkomaille muuttavat suomalaiset hakeutuvat pääasiassa alueille, jossa ilmasto on lämmin ja aurinkoinen. Suosikkikohteiden kärjessä ovat Espanja, Ranska ja Portugali.

Opaskirja Eläkepäivät ulkomailla antaa monet elämänalueet kattaen paljon käytännön neuvoja, kuinka ulkomaille muutto tai pitempiaikainen oleskelu ulkomailla onnistuu ja mitä kaikkea muuttajan on otettava etukäteen huomioon. Esimerkiksi sosiaaliturvaa käsittelevä luku kannattaa kahlata läpi huolella. Sieltä selviää muun muassa, että kolmen kuukauden -- eli virallisesti 90 päivän -- luppoloma auringon lämmössä onnistuu ilman, että sillä on vaikutusta eläkkeen maksuun tai Suomen sairausvakuutuksen piiriin kuulumiseen. Tilapäisesti tai vakituisesti ulkomaille muuttaville maksetaan työeläke entiseen tapaan. Tilapäiseksi oleskeluksi katsotaan alle puolen vuoden eli 183 päivän oleskelu.

Kansaneläkkeen maksamiseen vaikuttaa kohdemaa: Vakituisesti ulkomaille muuttanut saa kansaneläkkeen Euroopan unionin ja Euroopan talousalueen maihin -- Islantiin, Liechtensteiniin ja Norjaan -- sekä sosiaaliturvasopimusmaihin. Sosiaaliturvasopimukseen perustuen kansaneläkkeen ja perhe-eläkkeen saa Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Chileen ja Israeliin. Australian kanssa on sovittu vanhuuseläkkeen maksamisesta. Erittäin hyödyllinen osio jopa missä tahansa elämänvaiheessa mietittäväksi on kirjan matkavakuutuksia käsittelevä luku. Jos harkitsee matkavakuutuksen tarpeellisuutta, kirjassa on pari esimerkkiä, joilla ajatukset saa aika hyvin raiteilleen.

Vakavasti loukkaantuneen ambulanssikuljetus Suomeen muualta Euroopasta voi maksaa jopa 120 000 euroa! Myös kuolintapauksessa erilaiset kulut sekä arkun kotiuttaminen maksaa paljon -- ja ilman matkavakuutusta kulut jäävät omaisten hoidettaviksi. Yleensä jatkuvaa matkavakuutusta ei saa enää yli 75-vuotiaana. Kirja opastaa, että käytännössä välttämättä tilanne ei ole niin joustamaton; vakuutusyhtiöiden välillä on eroja ja vakuutusyhtiöt saattavat tarjota omille asiakkailleen matkavakuutusta 85 vuoden ikäänkin saakka. Mielenkiintoinen lukukokemus.

Vaikka oma eläköityminen ei vielä häämöttäisi horisontissa, kirjasta saa paljon tietoa, joka auttaa hahmottamaan esimerkiksi yhteneväisyyksiä ja eroja eri Euroopan maiden välillä.

Eija Aatela

Helena Balash: Eläkepäivät ulkomailla? Opas ulkomailla eläkepäivien viettoa suunnitteleville, Tammi, 2011, noin 29 €.

http://www.tammi.fi/kirjat/ISBN/9789513158255/

Lue lisää kirja-arvioita uudesta Matkakirjat-blogista.