Tryffeleitä & bruschettaa - arkiruokaa italialaisittain. Lue hyvä resepti ja sylkirauhasia kiihottavaa tietoa Umbrian herkuista.

Ajelin marraskuussa 25 vuotta sitten italialaisen ystäväni kanssa Perugiasta Assisiin vuoristoravintolaan syömään maalaisruokaa, bruschettaa. Ystäväni esitteli minulle mielellään rakastamaansa Umbrian maakuntaa. Perehdytys sisälsi myös alueen ruokaerikoisuuksiin tutustumista. Siksi olimme tuona iltana matkalla lähes unohdettua tietä pitkin jonnekin vuoristoon. Korkkiruuvitiellä kierreltyämme saavuimme vaatimattoman maatalon pihaan. Vanhan karjasuojan ovi oli kutsuvasti raollaan, ja astuimme sisään lyhdyillä valaistuun tilaan.

Kukaan ei kysynyt, mitä syömme, sillä tähän Ristorante La Stalla -ravintolaan oli tultu Roomasta saakka syömään bruschettaa ja talon erikoista: sinä iltana porchettaa, vartaassa paistettua juottoporsasta. Hetken kuluttua saimme pöytään pullollisen talon viiniä, isot viipaleet paahdettua leipää, pullon oliiviöljyä ja pienen astian suolaa. Tuo vaatimattomassa vuoristotallissa syöty bruschetta on tallentunut makunystyröihini yhtenä ihanimmista ruokamuistoista.

Umbrialaisista ruoista tunnetaan parhaiten ilmakuivatut kinkut ja makkarat, uuni- ja papuruoat, artisokat, viikunat, tryffelit, sienet ja gnocchit, peruna- tai pastapallerot. Jälkiruoaksi nautitaan sesongin hedelmiä. Umbria on maatalousseutua, ja siellä eletään vuodenaikojen mukaan. Talven viileinä iltoina kastanjoita paahdetaan avotulella ja syödään meheviä uunissa hautuneita liha- ja kasvispatoja. Kesän kuumuuteen sopivat kevyet yrttipastat ja mehukkaat melonit ilmakuivatun kinkun kanssa.

Tryffeli on tunnettu Umbriassa antiikin ajoista lähtien. Pienellä määrällä tryffeliä saadaan ruoka helposti maustettua, mutta lisäksi sillä uskotaan olevan paljon muitakin vaikutuksia. Tryffeli edistää ruoansulatusta, sillä on tulehduksia parantavia ominaisuuksia, sen syöminen lievittää särkyjä, ja se on voimakas afrodisiaki, lemmenhaluja nostattava ruoka-aine. Tämä ravintosisällöltäänkin erinomainen maasieni on antanut aihetta moniin hyviin ruokaohjeisiin. Buon appetito ai tutti, hyvää ruokahalua kaikille!

Bruschetta:

- vaalean leivän siivuja

- valkosipulinkynsiä

- oliiviöljyä

- sormisuolaa

Lämmitä uuni 250-asteiseksi. Paahda leipiä uunipellillä muutaman minuutin ajan molemmin puolin, kunnes siivut ovat kuivahtaneet pinnalta ja saaneet vähän ruskeaa väriä. Hankaa kuuman leivän pintaa kuoritulla valkosipulinkynnellä. Ripottele leivälle vähän sormisuolaa ja kaada pinnalle loraus tuoretta extra vergine -oliiviöljyä. Voit laittaa leiville myös kuutioitua tuoretta tomaattia. Nauti bruschettat alkupalana.

Teksti: Heli Kuusipalo Kuva: Hannu Männynoksa

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 6/2005