Viikkovapaat innostavat ihmiset usein matkalle. Vapuksi on varattu etenkin kaupunkilomia Pariisiin, Roomaan, Prahaan ja Budapestiin. Miten tätä työväen juhlaa vietetään muualla kuin kotimaassa?

Suomessa vapun viettoon kuuluvat erottamattomasti serpentiini, sima, ilmapallot ja ylioppilaslakit. Se on maamme ainoita karnevaalihumuisia juhlia. Skumppa virtaa, ja jälki on usein sen mukaista. Muualla Euroopassa juhlitaan hieman maltillisemmin.

Portugalissa vapunaatto ei juurikaan poikkea tavallisesta arki-illasta, vaikka vappu onkin kansallinen juhlapyhä. Näkyvimmin työväenpäivää juhlitaan pääkaupunki Lissabonissa sekä pohjoisen Portossa. Päivän tarkoitus on kiinnittää huomiota portugalilaisten lisäksi myös maahanmuuttajien työoloihin. Azoreilla vappuna katukuvaan ilmestyvät satiiriset maio -hahmot. Ne edustavat yhteiskuntakritiikkiä ajankohtaisia ongelmia kohtaan. Tänä vuonna kohteena ovat todennäköisesti Portugalin säästötoimet.

Kreikassa juhlitaan vappuna myös Kukan päivää, jolloin kesän katsotaan virallisesti alkavan. Kukan päivää juhlitaan usein luonnossa, perheen ja ystävien parissa. Perinteisiin kuuluu kerätä kukkia ja sitoa niistä seppeleitä.

Ranskan lukuisat ammattiyhdistykset pitävät yllä näyttävää työn juhlaa, mikä näkyy erityisesti Pariisissa. Kaupungin kaduilla järjestetään kulkueita, ja Seinen ranta laiturialueineen täyttyy piknik –seurueista. Ranskan suomalaiset kokoontuvat Citén ja St. Louis´n saarille viettämään perinteistä vappuriehaa. Pariisissa on tapana antaa ystävälle tai rakkaalle kielo onnea tuottamaan – ja juhlistamaan samalla kevään tuloa.

Berliinissä työväen juhla levittäytyy kaduille. Kreuzbergin kaupunginosassa vietetään My Fest –katufestivaalia, ja kaduilla myydään ruokaa ja juomaa moneen eri makuun. Musiikki raikaa ympäri kaupunkia pystytetyillä esiintymislavoilla. Illalla järjestetään perinteinen kapitalismin vastainen mielenosoitusmarssi. Se on johtanut useina vuosina väkivaltaisiin selkkauksiin poliisin ja protestoijien välillä.

Hollannissa juhlitaan huhti- ja toukokuun vaihteessa Kuningattaren päivää. Juhlinta alkaa aattoiltana ja karnevaalitunnelmat jatkuvat vapunpäivänä. Suurimmat karnevaalit järjestetään Amsterdamissa ja Utrechtissa. Amsterdamin asukkaat pukeutuvat oranssiin, juhlivat kaduilla ja myyvät ylimääräisiä tavaroitaan vilttien päällä. Tänä vuonna Kuningattaren päivästä tulee erityinen, sillä kuningatar Beatrix luovuttaa kruunun vanhimmalle pojalleen Willem-Alexanderille. Ensi vuonna Hollannissa vietetäänkin Kuninkaan päivää.

Lähde: Aurinkomatkat

Johanna Hintikka, Kuva Istockphoto