Matkakirjat-blogi. Luonnon superlääkkeitä ovat muun muassa valkosipuli, kaneli, lehtiselleri ja inkivääri. Yksi niistä auttaa jopa matkapahoinvointiin, väittää rohtotohtori James A. Duke.

Ruoka, luonto ja terveys ovat juuri nyt aivan vastustamaton yhdistelmä. Kasvilääketieteen tohtori James A. Duken Parantavien ruokien opas on täsmätietoa kaikille meille, joita kiinnostaa terveyden vaaliminen luonnonmukaisin keinoin.

Kirjan kansi ei turhia koreile: siinä töröttää kuusi pulleaa puolukkaa hailakan vihreällä pohjalla. Kuin tuulahdus 1970-luvulta. Ehkä karu ulkoasu vain lisää kirjan uskottavuutta? Takakansi kertoo, että Duke on yksi maailman johtavista luontaislääkinnän asiantuntijoista. Kansien välistä löytyy 400 sivua kansantajuista tietoa sairauksista ja ruoka-aineista, joilla niitä voi lääkitä ilman apteekkireissua.

Jo ikivanha kiinalainen lääketiede perustui ajatukselle, että terveys alkaa vatsasta. Duke on samoilla linjoilla: ravinnolla on keskeinen vaikutus ihmisen terveyteen ja oikeanlainen ruoka voi tehota sairauteen kuin ihmelääke. Kirja käy läpi erilaisia vaivoja astmasta yskään ja ärtyvään paksuunsuoleen antaen jokaiseen tehoavat ruoka-aineet. Aivan kuten ihminen voi syödä itsensä terveeksi, hän voi syödä itsensä sairaaksi. Niinpä kirja kertoo senkin, mitä ruoka-aineita kulloinkin kannattaa välttää.

Matkapahoinvoinnilta voi rohtotohtorin mukaan välttyä kokonaan hyvin helposti: jätä reissut tekemättä. Huono vitsi, eikö totta? Niitä jotka kuitenkin päättävät matkustaa, tohtori neuvoo valitsemaan paikkansa hyvin. Risteilyloman hytti on kannattaa varata laivan keskiosasta, joka liikkuu vähiten merenkäynnissä. Lentokoneessa paras paikka on siipien välissä ja autossa etupenkillä. Parhaat matkapahoinvointia ehkäisevät rohdot ovat inkivääri ja piparminttu.  Pahoinvointia torjuva terveystee hautuu näistä kahdesta maustekasvista. Raakoja inkiväärinviipaleita voi myös mutustella vaikka sokeroituna. Vuoristotaudin oireita voi ehkäistä suurissakin korkeuksissa kolmella ihmerohdolla: mausteneilikalla, valkosipulilla ja timjamilla. Neljäntenä pääsee joukkoon vanhin voitehista. Ennen vuorille kiipeilyä pitäisi nauttia reilusti vettä, vaikkei edes janottaisi. 3-4 litraa on korkeassa ilmanalassa sopiva päivähuikka.

Pirkko Puoskari

James A. Duke: Parantavien ruokien opas. Luonnonmukaisia hoitokeinoja yli 80 yleiseen vaivaan. Otava,  46 euroa.

Tietoja kirjasta: http://www.otavamedia.fi/web/guest/169

Lue lisää kirja-arvioita Matkaoppaan toimituksen uudesta blogista :  http://www.matkaopas.fi/category/blogit/matkakirjat-blogit/