AskMen.com-sivusto listasi kymmenen matkailuun liittyvää uskomusta. Tekevätkö pienet riskin mahdollisuudet matkailusta jännittävämpää vai onko pelkoon edes syytä?

Listalla on kymmenen yleisintä matkailuun liittyvää myyttiä, joista osa perustuu totuuteen, osa on täyttä puppua ja osasta ei vain saa selkoa.

1. Kännykän käyttö lennon aikana aiheuttaa ongelmia lentokoneen laitteistoihin

Useat eri tutkimukset koskien matkustamossa käytettyjen elektronisten laitteiden vaikutusta ovat antaneet ristiriitaisia tuloksia. Kännyköiden käyttö on tällä hetkellä suurimmaksi osaksi kielletty lennoilla, lukuunottamatta lentotilaa (flight mode), joka mahdollistaa niiden kännykän sovellusten käytön, jotka eivät edellytä matkapuhelinyhteyttä. Tutkimukset eivät kuitenkaan varmasti ole todistaneet puhelimen normaalin käytön olevan ratkaiseva syy lento-onnettomuuksiin.

2. Malarian estolääkitys on pettämätön

Malaria-alueilla asuu lähes puolet maapallon väestöstä. Vuosittain malariaan sairastuu 200-300 miljoonaa ihmistä, joista noin puolet menehtyvät. Laajalle levinnyt lääkeresistenssi vaikeuttaa hoitoa ja ehkäisyä. Jotta malarian estolääkitys varmasti toimisi, on ohjeita noudatettava tarkoin eikä lääkitystä saa vaihtaa tai lopettaa kesken.

3. Rahanvaihto on kannattavampaa kotimaassa

Voi kuulostaa luotettavimmalta vaihtaa rahat turvallisesti kotoisella maaperällä ennen matkalle lähtöä. Useimmiten kuitenkin löydät parhaimmat kurssit ulkomailta, jos tiedät mistä etsiä. Alhaiset kurssit voivat hämätä kokematonta rahanvaihtajaa ja tämä saattaakin törmätä palvelumaksuun, joka huomataan vasta kun rahoja lasketaan kaupanteon jälkeen. Mikäli maksuvälineenä aiotaan käyttää luottokorttia käteisen sijasta, kannattaa etukäteen selvittää oman pankin provision suuruus.

4. Lentojen buukkaaminen ajoissa säästää

Tässä myytissä on totuuden makua. Lentojen hinnat nousevat lähtöpäivää lähestyessä, mutta jos uskallat odottaa aivan viime tinkaan ja olet joustava lähtöpäivien ja -aikojen suhteen, voit säästää vielä enemmän!

5. Äkkilähdöt ovat halvimpia

Vai ovatko? Lentoyhtiöt voivat myydä halvalla viimeisiä paikkoja alibuukatulle lennolle, mutta lippuja voidaan myös myydä kovin hinnoin siinä toivossa, että joku epätoivoisesti haluaa päästä lomailemaan. Mieti siis tarkoin kuinka haluat lentosi ostaa.

6. Ulkomailla on pakko tinkiä

Vaikka voisit tinkiä, ei sitä ole pakko tehdä. On totta, että monissa kulttuureissa tinkiminen kuuluu asiaan: turistin nähdessään lippiskauppias kolminkertaistaa tuotteidensa hinnan hyvän tuoton toivossa, ja varaa tinkimiseenkin jätetään. Turisti nähdään varakkaana ja täten hänen odotetaan kykenevän maksaa muutama euro lisää. Se, mikä on sinulle vähän, voi olla myyjälle omaisuus.

7. Tulet ryöstetyksi ulkomailla Useimmilla lomailijoista on käsitys, että ulkomaiset paikat ovat huomattavasti kotimaata vaarallisempia. Myönnettäköön, kauhutarinoita taskuvarkaiden uhriksi joutumisesta ulkomailla kuulee usein. Totuus on kuitenkin se, että varas iskee kiinni siihen kohteeseen, joka näyttää haavoittuvimmalta. Tässä tapauksessa eksyneen näköiseen turistiin joka pyörii ympyrää reppu avonaisena.

8. Aikaerorasitus johtuu unenpuutteesta Jokainen pitkän matkan lentänyt on luultavimmin kärsinyt jet lagista. Vaikka oireena on kovva väsymys, jet lag harvoin johtuu unenpuutteesta. Oireet syntyvät kun kehon sisäinen rytmi -  näläntunnetta, suolen toimintaa ja jopa ruumiinlämpöä sekä verenpainetta ohjaava biologinen kello - menee sekaisin. Rytmiä vääristää aikavyöhykkeiden vaihtaminen tahdissa, jossa keho ei pysy mukana.

9. Kiertoajelut ovat pinnallisia

Itsenäinen seikkaileminen saattaa olla joillekin ainoa vaihtoehto "oikeasti" kokea matkakohde, mutta hyvin organisoidut tutustumismatkat paikalliseen elämään tottuneen oppaan kanssa voivat tarjota sinulle mahdollisuuden nähdä paikkoja, jotka muuten saattaisit ohittaa huomaamatta ja vältät paikat, jotka todella kannattaa kiertää kaukaa.

10. Englantia ymmärretään joka maassa Englanti on kuin onkin laajimmin ymmärretty kieli, mutta englantia puhuvat lähes 2 miljardia ihmistä kattavat vain kolmanneksen maailman ihmisistä. Joissain maissa koulutusmahdollisuudet ovat huonot, toisissa maissa kansalliseen identiteettiin ja kulttuuriin kuuluu oman kielen ensisijainen käyttö. Älä siis oleta, että lentokentän piiristä lähdettyäsi saisit aina palvelua englanniksi.

Lähteet: http://www.askmen.com/top_10/travel/top-10-travel-myths_10.html

ja http://www.terveyskirjasto.fi/terveysportti/ktl.mat?p_selaus=6553

Krista Ylänkö