Esteettisessä kirurgiassa on riskinsä. Lääkäriliitto muistuttaa, miten kannattaa toimia esimerkiksi Thaimaassa tai Virossa.

Lääkäriliitto huomauttaa terveysturismin olevan kasvussa. Erityisesti esteettinen kirurgia kiinnostaa matkailijoita. Liitto muistuttaa, että kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy aina komplikaatioriskejä. Riskit ovat sekä välittömiä että myöhemmin ilmeneviä. Esimerkiksi Thaimaan kohteissa ja Tallinnassa kirurgisten toimenpiteiden hinnat ovat alhaisempia kuin Suomessa, koska näissä matkakohteissa myös palkka- ja toimintakulut ovat alhaisemmat kuin Suomessa.

Lääkäriliiton mukaan terveysturismi tuo ongelmia, jotka jäävät käytännössä potilaan kärsittäviksi. Suomalainen potilasvakuutus turvaa vain kotimaassa tehdyt toimenpiteet. Esteettinen kirurgia ei ole sairaudenhoitoa, joten siitä ei potilas saa sairausvakuutuskorvausta.

Toimi näin

Esteettisestä kirurgiasta on julkisuuteen viimeksi nostettu vaaralliset, niin sanotut PIP-rintaimplantit. Lääkäriliitto kehottaa kaikkia potilaita selvittämään tarkasti ulkomaisten esteettisten kirurgian toimijoiden kanssa toimenpiteiden mahdolliset komplikaatiot ja niiden kustannukset. Tärkein ohje on: sopimus kannattaa aina tehdä kirjallisesti.

Lähde