Pitkään on tiedetty, että hiekka hellii myös ulosteperäisiä eliöitä ja taudin aiheuttajia. Ennen kuin kaivaudut santaan tai viet lapsesi rakentamaan hiekkalinnaa, lue tämä.

Seitsemän pohjoisamerikkalaista hiekkarantaa. Lämmin, kutsuva santa. Lapset paistavat ja maistavat hiekkakakkuja. He hautaavat perheenpään hiekkaan – näkyviin jää huvittavasti vain pää. Nuoret kierivät pehmeässä hiekassa minkä kerkiävät. Vilvoittava tuuli tuo hieman lentohiekkaa lomailijan suuhun. Rakeet narskuvat hampaissa, mutta kaikkia vaan naurattaa.

Noin kymmenen päivän kuluttua rantalomasta tutkijat ottavat yhteyttä seitsemän rannan nautiskelijoihin, yhteensä 27 000 ihmiseen. Tutkimuksen tulos on tyrmäävä. Hiekan kaivaminen käsin ja erityisesti siihen hautautuminen lisäävät riskiä kokea vatsakipuja ja saada ripuli rantapäivän jälkeen. Vanha totuus on, että hiekka hellii myös ulosteperäisiä eliöitä ja taudin aiheuttajia. Nyt rantaleikkien ja vatsatautien yhteydelle on saatu myös tieteellinen tuki.

Lähteet

Duodecim 16/2009

American Journal of Epidemiology 2009 170(2)

www.pesekadetoikein.fi

Suomalaiset lääkärit riitelevät, miten ripulia pitäisi hoitaa http://www.matkaopas.fi/artikkeli/3192/raju-riita-ripulinhoidosta/