Minulla on sydäntauti - mitä matkavakuutus korvaa? Lue asiantuntijan vastaus lukijakysymykseen. Se koskee kaikkia muitakin ennen matkaa todettuja sairauksia.

Minulla on sepelvaltimotauti ja sain infarktin 2008. Silti haluaisin matkustaa. Koska tauti on jo todennettu, vakuutusyhtiöni lupaa korvata matkalla vain ensiavun, ei esimerkiksi sairaalassaoloa tai ensiapulentoa kotiin. Vakuutusyhtiön mukaan korvaus on lisäksi tapauskohtainen. Enkö saa suoraa vastausta ennen kuin jotain sattuu? Heli

Ensiapuluonteista hoito on siihen saakka, kunnes vakuutetun tila saadaan vakiintumaan. Esimerkiksi sydäninfarktin vuoksi tehtävä akuuttileikkaus korvataan, kunhan se tehdään viikon kuluessa hoidon alkamisesta. Jos vakuutetulle tulee matkan aikana jokin muu sairaus, korvaukset maksetaan normaalisti. Esimerkiksi astmaatikon saaman aivoinfarktin hoito korvataan normaalisti, mutta sepelvaltimotautia sairastavan sydäninfarktin osalta korvataan vain akuuttihoito viikon ajalta. Matkustajavakuutuksesta korvataan matkasairauden eli matkan aikana alkunsa saaneen sairauden hoitokulut. Vakuutetulla ennen matkaa ilmennyt sairaus ei ole matkasairaus, vaikka se ennen matkaa olisikin ollut oireeton tai vähäoireinen. Jos tällainen ennen matkaa ollut sairaus matkalla äkillisesti ja odottamattomasti pahenee, vakuutuksesta korvataan vain akuutti, ensiapuluonteinen, matkakohteessa annettu hoito enintään viikon ajalta, mutta ei esimerkiksi menetettyjä matkapäiviä tai ambulanssilentoa kotiin.

Riitta Haapasaari, lakimies, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta

Matkaopas-lehti 3/2010. Lue lisää asiantuntijoiden vastauksia Matkaopas-lehden Kysy matkailusta -palstalta.