Matkakirjat-blogi: Kiinassa syntyneen, nykyisin Los Angelesissa asuvan Lisa Seen romaani perustuu osittain tositapahtumiin.

Shanghain tytöt kertoo kiinalaisten sisarusten Mayn ja Pearlin elämänkokemuksista kahdessa hyvin erilaisessa kulttuurissa toisen maailmansodan molemmin puolin. Siskokset syntyvät shanghailaiseen varakkaaseen perheeseen. He viettävät lapsuuden ja varhaisnuoruuden onnellisissa oloissa ja seurapiireissä. Elämä on turvallista ja helppoa. Kaikki kuitenkin muuttuu hetkessä, kun perheen taloudellinen tilanne romahtaa ja tyttäret pakotetaan naimisiin. Järjestetyt avioliitot olivat tuolloin tavallisia Kiinassa. Tällä tavoin he kuitenkin pääsevät Yhdysvaltoihin, jossa he voivat aloittaa uuden elämän, kun Shanghaissa alkavat toisen maailmansodan syttymisen vuoksi levottomat ajat.

Matka Amerikkaan ei ole helppo ja perillä sisarukset joutuvat maahantuloleirille, jossa avioliittojen laillisuus tutkitaan tarkoin. Useiden kuukausien jälkeen he pääsevät Los Angelesin Chinatowniin. Maahantuloleirillä nuorempi sisaruksista synnyttää tyttären, josta on iloa äidille ja tädille. Sisarusten välinen ystävyys vain vahvistuu vaikeuksien jälkeen. Myös tyttärien äiti lujittaa perheen yhdessäoloa isän kuoleman jälkeen.

Elämä uudessa maassa on aluksi hankalaa, kun tulokkaiden poliittiset näkemykset olivat ristiriidassa Yhdysvalloissa vallitsevien näkemysten kanssa. Kaikkialla heihin suhtauduttiin varauksella ja epäillen. Romaanin tapahtumat sijoittuvat vuosien 1937–1957 väliseen aikaan Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Kirja on historiallinen kuvaus sen ajan elämästä ja kulttuureista. Se perustuu osittain tositapahtumiin.

Liisa Väätäinen Lisa See: Shanghain tytöt, WSOY 2011. Suomentanut Hanna Tarkka. Hinta 33 euroa.  

http://wsoy.fi/yk/products/show/154151