Jalkojen turvotus on tavallinen lentomatkailijan vaiva, mutta jos pohkeissa tuntuu kipua, kyseessä voi olla hengenvaara.

Lento- ja ajomatkoilla, kun istutaan pitkään paikallaan, jalkoihin kertyy helposti nestettä ja jalat turpoavat. Tämä voi lisätä laskimotukosten ja keuhko­veritulpan riskiä. Pinnalliset laskimotukokset ovat ­tavallisia ja yleensä vaarattomia. Oireita ovat ihon punoitus tukosalueella, turvotus, arkuus ja lämmin tunne iholla. Jos pinnallinen laskimotukos laajenee, ja varsinkin jos se laajenee reiden alueelle, sitä kannattaa näyttää lääkärille; siitä voi syntyä syvä laskimotukos. Sitä on syytä epäillä, jos pohkeessa on turvotusta, leposärkyä ja tuntuu kipua kävellessä.

Laskimotukoksen riski on suurin leikkausten ja pitkän vuodelevon jälkeen. Tukokset ovat miehillä hieman yleisempiä kuin naisilla. Riski kaksinkertaistuu yli 40-vuotiailla. Joillakin alttius tukoksille on ­perinnöllistä. Myös ylipaino, tupakointi, e-pillerit, hormonikorvaushoito, suonikohjut ja raskaus lisäävät riskiä, samoin sydän- ja verisuonisairaudet, syöpä tai kuumeinen tulehdus.

Laskimotukoksia ja turvotusta ­ehkäisee tehokkaimmin liikunnalla ja laskimon paluuverenkiertoa tukevilla lentosukilla. liikuttele jalkoja säännöllisesti, vaihda asentoa, pyöritä nilkkoja, nosta polvia kohti rintaa ja jaloittele 1–2 tunnin välein. Muista juoda riittävästi vettä lento- ja ajomatkoilla – nestevajaus saa veren sakenemaan ja kasvattaa siten hyytymisvaaraa.

Asiantuntijana verisuonikirurgian ylilääkäri Michael Luther, Vaasan keskussairaala.

Teksti Mia Ahola  Kuva Istockphoto

Lue lisää Matkaoppaan numerosta 1/2010.