Siitepöly aiheuttaa oireita ja herättää tunteita. Haluatko siitepölyä pakoon matkalle? Mikä on turvallisin valinta ja minne ei kannata mennä?

Meneillään oleva koivun siitepölykausi kääntää monen katseen paikkoihin, joissa siitepölyä on vähemmän. Voimakkaasti koivun siitepölystä kärsivät ovat jo keksineet paeta etelään pahimpaan siitepölyaikaan. Mutta etelässäkään ei ole turvassa kaikelta siitepölyltä. Etelä-Euroopan tärkeimpiä allergisoijia ovat heinät, muuriyrtti, oliivipuu ja pujon sukuinen tuoksukki. Näiden kasvien siitepölyille voi herkistyä toistuvien matkojen myötä. Seurauksena saattaa olla allergian puhkeaminen. Siitepölyn määrä vaihtelee eri alueilla. Heinien siitepölymäärät ovat Suomessa matalammat kuin eteläisessä Euroopassa. Lomat merellä ja vuoristossa ovat usein miellyttävin valinta voimakkaasti siitepölyallergiselle. Minne meneekin, allergisen kannattaa varata matka-apteekkiinsa tehokkaat allergialääkkeet.

Milloin allergiaoireet ovat pahimmillaan? Mitä siitepölyallergiaa voi epäillä? Maalis-huhtikuu -- leppä. Toukokuu -- koivu. Juhannuksen aika ja loppukesä -- heinät. Loppukesä -- pujo eli maruna.

Siitepölypäiväkirjaa pitämällä voit selvittää, mille olet allerginen. http://aerobiologia.utu.fi/siitepolypaivakirja/

Vinkki lennolle Allergista nuhaa sairastava voi käyttää apteekista saatavaa limakalvojen turvotusta vähentävää nuhasuihketta ennen lentomatkaa. Sitä kannattaa suihkuttaa sieraimiin viimeistään puoli tuntia ennen koneen nousua ja laskua. Näin korvatorvet pysyvät auki, eikä tule tärykalvovaurioita.

Lähteet

Turun yliopiston siitepölytiedote

Allergia- ja astmaliitto

Terveyskirjasto

Kuva Istockphoto.