CWT Kaleva Travel julkaisi Euroopan ja muiden maanosien matkustusennusteen. Erityisesti se tarkastelee lentolipun hintakehitystä.

Suomen suurin matkatoimisto CWT Kaleva Travel ennustaa liikematkustuksen hintakehitystä ensi vuodelle. Missä hinnoissa on odotettavissa nousua, missä laskua?

Trendit:

1. Lentolippujen hinnat nousevat Euroopassa Lentolipun hintakehitys näyttää olevan nousussa Euroopassa. Ennusteen mukaan nousu on noin kahden prosentin tasolla. Taloudellisessa epävarmuudessa lentoyhtiöt pitävät tarjontaa tiukasti kysyntää vastaavana. Myös liikematkustajat ovat alkaneet suosia halpalentoyhtiöitä. Kotimaan lentojen hinnat ovat laskeneet vuoden aikana rajusti. CWT Kaleva Travelin ennuste tiivistää: "Nyt pudotuspeli on alkanut, reittejä lopetetaan ja tarjontaa supistetaan. Seurauksena tulee olemaan hintojen laskun tasaantuminen. Norwegianin vahva kasvu tulee hieman taittumaan ja Finnair keskittää voimansa entistä enemmän Aasian-liikenteeseensä. Blue1 panostaa avainreitteihinsä siivottuaan kannattamattomat kohteet reittiverkostostaan."

2. Tärkeimpien liikematkakohteiden hotellihinnat pysyvät lähes ennallaan Lontoossa hotellihinnat laskevat, Saksan kaupungeissa taas hieman nousevat. Pariisissa kysyntä on kovaa, ja hotellihinnat noussevat kaikissa hotelliluokissa. Aasiassa hotellihinnat nousevat lievästi, mutta Singaporessa ennusteen mukaan jopa 8 prosenttia. Kiinassa ja Intiassa hotelliasiakas on hyvässä neuvotteluasemassa hinnan suhteen, sillä uusia hotelleja on rakennettu enemmän kuin on ollut kysyntää.

3. Halpalentoyhtiöitä paljon lisää Aasiaan Halpalentoyhtiöiden määrä kasvaa reippaasti Aasiassa, talouskasvun ennustetaan siellä rauhoittuvan. Hintojen nousun arvellaan olevan maltillinen vuonna 2013.

4. Etelä-Amerikkaan maailman toiseksi suurin lentoyhtiö Brasilian TAM:n ja Chilen LAN:n fuusion seurauksena syntynyt LATAM Airlines Group on markkina-arvolla mitattuna maailman toiseksi suurin lentoyhtiö. Yhtiön vaikutus reittien ja lentohintojen kehitykseen on merkittävä. Latinalaisen Amerikan ylivoimainen talousveturi on Brasilia, joka järjestää jalkapallon MM-kisat 2014 ja kesäolympialaiset 2016. Brasiliassa ja Chilessa voidaan odottaa nousua sekä lentolippujen että hotelliyöpymisten hinnoissa. Argentiinassa, Kolumbiassa, Meksikossa ja Perussa hinnat tulevat todennäköisesti laskemaan.

5. Pohjois-Amerikassa odotettavissa lentoyhtiöiden yhdistymisiä Pohjois-Amerikan lentoliikenteessä perinteisten yhtiöiden heikentymisen ennustetaan jatkuvan. Halpalentoyhtiöt laajentavat. Kilpailu jatkuu kireänä. Hotellien huonekeskihinnat nousevat yleisesti, mutta alueelliset erot ovat suuria.

Lähde ja lisätietoa