Superbakteerit ovat matkailijan uusi uhka. Suomessa todetaan niihin sairastuneinta yksi kuukaudessa.

Superbakteerit ovat bakteereja, jotka ovat hankkineet resistenssin eli vastustuskyvyn lähes kaikille käytössä oleville antibiooteille. Superbakteerit jaetaan kahteen ryhmään: varsinaisiin superbakteereihin ja ESBL:a eli laajakirjoista beetalaktamaasientsyymiä tuottaviin. Viimeksi mainitut ovat hieman helpompia hoitaa.

Superbakteerit ovat suolistobakteereita. Tartuntareitti on kädestä suuhun ja suusta suolistoon, joten bakteerien torjunnassa käsihygienia on tärkeintä. Oireita ei välttämättä ole, mutta bakteeri voi aiheuttaa tulehduksen ja verenmyrkytyksen, johon ei ole hoitoa. Suuri osa superbakteerin saaneista on pelkästään bakteerin kantajia, jotka elävät täysin terveinä bakteerinsa kanssa. Joskus bakteeri jopa häviää itsekseen.

Varsinaisen superbakteerin voi saada sairaalahoidossa ulkomailla. Suurin riski on Intian, Pakistanin ja Bangladeshin alueella. Siellä superbakteeria on löydetty nyt myös katujen likavesistä ja jopa juomavedestä.

Näin torjut superbakteerin Tärkeintä on huolellinen käsihygienia. Pese kädet saippualla. Käytä lisäksi desin­fioivaa käsihuuhdetta. Jotkut bakteerit kestävät pesun, toiset käsihuuhteen. Molemmat ovat tarpeen. Juo vain pullotettua vettä. Syö vain hyvin kypsennettyä ruokaa. Kasvikset, kuten salaatti, on ehkä huuhdeltu vedellä, jossa superbakteeri pesii. Syö vain itse kuorimiasi hedelmiä. Bakteerin voi saada myös kotimaassa tuonti­elintarvikkeista. Parhaillaan tutkitaan, kuinka paljon niissä esiintyy ESBL-bakteeria.

Teksti Eija Aatela

Teksti on pieni osa Matkaopas 2/2012 -lehden jutusta Superbakteeri, matkailijan uusi uhka.

Lisätietoa