Me Naiset
|
matkaopas

MATKAOPAS-LEHTI
Jotta kevään ensimmäinen mökkimatka ei päättyisi ikävään yllätykseen, tee nämä varotoimenpiteet.

1. Suojaa hormi

Varmista, että piipun ilmanvaihtohormi on auki ja piipun päällä on hattu. Näin hormiin ei pääse lunta, roskia eikä eläimiä. Hormi ei rapaudu eikä halkea ja keväällä vetokin on parempi kuin suojaamattomassa piipussa.

Vaurioitunut hormi on paloturvallisuusriski, joten muista tarkistaa palovaroittimien toiminta keväällä. Tyhjät paristot ovat melko tavallinen syy palovaroittimen toimimattomuuteen tulipalon sattuessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Tyhjennä vedet putkista ja laitteista

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tee näin, vaikka jättäisitkin peruslämmön päälle. Jos mökki on talvikäytössä, sulje käyttövesijärjestelmän pääsulku ja katkaise vesipumpun virta. Tuo pumput lämpimään tilaan. Myös vesikourut ja rännit kannattaa puhdistaa.

3. Säädä oikea peruslämpö

Sopiva peruslämpötila liikkuu 5 ja 15 asteen välillä, usein valitaan 10 astetta.

4. Valvo mökin kosteusarvoja

Mökin suhteellinen kosteus ei saisi nousta yli 80 %. Lämmityskauden kylminä jaksoina jo muutaman asteen nosto ulkolämpötilaan nähden laskee suhteellista kosteutta esimerkiksi hirsirakenteisessa kesämökissä turvallisena pidettyyn 60–70 % tasoon.

5. Suojaa arvotavara

Jos mökkiä ei käytetä talvelle, vie kaikki arvokas ja arvokkaan näköinen tavara mökiltä pois. Jätä verhot auki, jotta varkaat näkevät heti, ettei mökissä ole mitään varastettavaa. Sijoita mahdollisimman paljon tavaraa kaappeihin ja muualle näkymättömiin.

Jos mökillä on peruslämpö ympäri vuoden, hanki hälytyskeskuksen valvontaan liitetty murtohälytysjärjestelmä. Oviin ja ikkunoihin liimattavat hälytystarrat estävät murtoja jo ennalta.

Lähde: Verisure Oy

Sisältö jatkuu mainoksen alla