Rokotukset, hyvä hygienia ja oma matka-apteekki pitävät matkailijan varmimmin terveenä. Niitä tarvitaan sitä enemmän, mitä kauemmaksi ja hautovampaan ilmastoon aikoo.

Ota rokotukset ja estolääkitykset ajoissa. Tautitilanne muuttuu nopeasti, joten rokotussuojan päivitys kuuluu oleellisena osana lomasuunnitelmiin. Suojan tarpeeseen vaikuttavat matkakohteen lisäksi matkustustapa ja matkan kesto. Loma luksushotellissa täysihoidossa on erilainen kuin elämysmatka viidakossa. Matka-apteekki, henkilökohtaiset lääkkeet ja perushygieniatarvikkeet kannattaa ottaa mukaan kotimaasta varsinkin, jos menee köyhiin maihin. Tropiikin kuumuus lisää tulehdusvaaraa, joten mitättömänkin näköiset haavat on puhdistettava huolellisesti.

Tiedä, mitä juot ja syöt. Vastavalmistunut, kuumana tarjoiltava ruoka on yleensä turvallista. Kylmät leikkeleet, kastikkeet ja majoneesipohjaiset salaatit saattavat aiheuttaa vatsanpuruja, samoin haalea liha, kala ja äyriäiset. Suosi hedelmiä, jotka voit itse kuoria.

Auringon ultraviolettisäteily on sitä voimakkaampaa, mitä lähempänä päiväntasaajaa ollaan. Suojaudu vaatteilla, hatulla, varjolla, aurinkolaseilla ja voiteilla. Muista myös juoda runsaasti vettä ja syödä silloin tällöin hieman suolaista.

Teksti: Sini Kesänen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 7/2004