MATKAOPAS-LEHTI
Mökkireissulla tai fillariretkellä ei välttämättä ole mukana laastaria tai särkylääkettä. Silloin turvaudutaan "pihaparantamiseen".

Kun kesämökillä, puistossa tai tien päällä sattuu pieni haaveri ja ensiapupakkaus on jäänyt kotiin, avuksi otetaan kansanperinteisiin pohjaavat niksit.

Moni muistaa lapsena peittäneensä pihaleikeissä haavan ratamonlehdellä. Vanhan kansan perinteisiin pohjaava ratamonlehtikikka toimii pikkuhaavereiden parantelemisessa.
 
– Haavoille sopivat ratamonlehtien lisäksi esimerkiksi apilat, suolaheinät, valkopeippi, piparjuuren lehdet, poimulehdet ja auringonhattu-uute, listaa professori Sinikka Piippo Luomuksen kasvitieteen yksiköstä.

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomukseen kuuluvat Luonnontieteellinen museo, Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha sekä Kumpulan kasvitieteellinen puutarha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Rohtorautayrtin lehdet auttavat, jos kantapäihin tai muualle jalkoihin tulee hiertymiä. Lehtiä pitää hiukan pehmittää ennen käyttöä, ja laittaa sitten iholle suonipuoli ihoa kohti. Kun lehti kuivuu, sen tilalle vaihdetaan uusi, Piippo neuvoo.
 
Hyönteisenpistoihin saa apua auringonhatusta, laventelista, ratamoista, pihatähtimöstä ja sitruunamelissasta. Auringonpolttamat puolestaan rauhoittuvat vaikkapa mintun, pihatähtimön tai kehäkukan lehtien alla.
 
Pihka haavan päällä lievittää tulehdusta, ja siankärsämöllä on verenvuotoa pysäyttävä maine.
 
Lähde: Aikakausmedia
 
www.aikakauslehdet.fi
 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla