ISOCKPHOTO
ISOCKPHOTO

Tiettyjä varotoimenpiteitä kannattaa tehdä sekä ennen matkaa että matkan aikana.

Ennen matkaa

1 Tarkista, että sinulla on voimassa oleva passi, henkilökortti ja tarvittaessa viisumi. Automatkailijan kannattaa tarkistaa vakuutusyhtiöstä, onko ajoneuvon vakuutus voimassa koko suunnitellulla reitillä ja tarvitaanko kyseissä maissa green cardia. Ota kaikista tärkeistä dokumenteista kahdet kopiot, joista yhdet otat matkalle mukaan ja toiset jätät kotiin. Muista myös ilmoittaa lähiomaisillesi matkasta.

2 Huolehdi, että matkavakuutuksesi on voimassa riittävän ajan. Jotta matkan peruutusturva olisi voimassa, tulee matkustajavakuutuksen olla otettuna ennen kuin peruuntumisen syy on ilmennyt, kuitenkin viimeistään kolme vuorokautta ennen matkan alkamista.

3 Ota matkalle mukaan matkustajavakuutuskortti ja/tai englanninkielinen vakuutustodistus. Hyvä idea on myös ottaa kyseisistä dokumenteista kuva kännykkään. Talleta myös matkahätäpalvelun puhelinnumero matkapuhelimeesi.

4 Jos matkasi suuntautuu EU- tai ETA-maihin tai Sveitsiin, hanki Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kortilla saat sairaanhoitoa samaan hintaan kuin kyseisen maan kansalaiset.

5 Jos aiot matkasi aikana kilpaurheilla tai harrastaa tai kokeilla riskialttiita lajeja, kuten laitesukellusta tai varjoliitoa veneen perässä, tarkista, että matkustajavakuutuksesi on voimassa kyseisissä toiminnoissa.

6 Jos sinulla on perussairauksia, tarkista, millaisen turvan vakuutuksesi tarjoaa äkillisen hoidon varalta. Muistathan varata myös riittävästi lääkkeitä siltä varalta, että paluu jostakin syystä myöhästyy.

7 Pakkaa arvotavarat käsimatkatavaroihin. Varmista, että matkatavaroiden vakuutusmäärä on linjassa matkatavaroiden arvon kanssa.

8 Varaa matkalle mukaan luottokorttien lisäksi aina käteistä.

9 Jos vuokraat talon tai auton, tutustu aina huolellisesti vuokrausehtoihin.

10 Tarkista rokotesuojasi.

Matkalla

1 Jos aiot vesille, elektroniikka kannattaa pakata vedenpitäviin suojapusseihin.

2 Älä pidä koskaan kaikkia rahoja tai kortteja mukanasi. Muista säilyttää arvotavarat hotellin tallelokerossa ja pyydä myös hotellilta todistus niiden tallettamisesta.

3 Muista säilyttää käyttämäsi urheiluvälineet lukittuina julkisilla paikoilla.

4 Mikäli matkapuhelimesi tai lompakkosi varastetaan, muista viipymättä ilmoittaa varkaudesta operaattorille ja/tai luottokorttiyhtiöille.

5 Ilmoita aina välittömästi poliisille mahdollisista varkauksista ja pyydä kopiot rikosilmoituksista vakuutusyhtiötä varten.

6 Autoillessasi punnitse tarkkaan, kannattaako pysähtyä auttamaan esimerkiksi tien varrella apua viittovia autoilijoita. Tienvarsirikollisuus on yleistynyt voimakkaasti. Pysähtymisen sijasta ilmoita avuntarpeesta viranomaisille.

7 Ota sairaus- tai onnettomuustapauksissa yhteys vakuutusyhtiön hätäpalveluun, joka auttaa matkailijoita ympäri vuorokauden.

8 Jos teet lomaltasi esimerkiksi Facebook-päivityksiä, pidä huoli, että yksityisyysasetuksesi ovat kunnossa. Avoin Facebook-profiili ja lomapäivitykset ovat täydellinen vinkki varkaille.

Krista Orassaari, tuotepäällikkö, henkilö- ja kotivakuutukset

POP Vakuutus