Räiskyvä Coco Chanel rakensi kovalla työllä maailman tunnetuimman muotitalon.

Coco syntyi 19. elokuuta 1883 köyhissä oloissa Ranskan maaseudulla ja varttui nunnaluostarissa. Saavuttuaan Pariisiin 26-vuotiaana Coco oli jo hankkinut kannuksensa ompelijana. Hänellä oli myös pistämätön tyylitaju. Hän vannoi käytännöllisyyden, linjakkuuden ja helpon eleganssin nimeen. Pudotettu vyötärö, säärien puoliväliin yltävä helma sekä värien ja materiaalien selkeys yhdistyivät näyttäviin asusteisiin ja runsaisiin koruihin - myös epäaitoihin.

Rahaa ja rakkautta

Bisnes kasvoi hurjaa vauhtia. Pian Coco huomasi olevansa yksi Ranskan rikkaimmista naisista. Hän omisti kiinteistöjä Rivieralla, kävi ratsastuskilpailuissa kannustamassa hevosiaan ja seurusteli Windsoreiden, Rotschildien ja Vanderbildtien kanssa. Igor Stravinskin kanssa Chanelilla oli kiihkeä rakkaussuhde, jonka ajaksi säveltäjän vaimo ja tyttäret piti lähettää lomalle Etelä-Ranskaan.

Suuri romahdus

Chanelin muotihuoneesta kasvoi 1930-luvulla monikansallinen, ylellisyystuotteita valmistava konserni, jonka palveluksessa oli pelkästään Pariisissa 300 työntekijää. Cocon itsensä kehittämä parfyymi Chanel No. 5 tuotti tasaista tuloa Euroopasta ja Yhdysvalloista. Salaisella reseptillä valmistettu hajuvesi on edelleen maailman tunnetuin tuoksu. Sotien väliset rauhan vuodet olivat Chanelille kukoistuksen aikaa. Coco päihitti kilpailijansa kerta toisensa jälkeen. Mutta toinen maailmansota muutti kaiken. Muotihuone jouduttiin kysynnän laannuttua sulkemaan.

Uuteen kukoistukseen

Vietettyään toistakymmentä vuotta toimettomana Coco päätti aloittaa puhtaalta pöydältä. Helmikuussa 1954 hän lanseerasi Pariisissa uuden 130 mallin kokoelmansa, joka sai ristiriitaisen vastaanoton. Coco puri hammasta ja teki pitkää päivää. Lopulta asiakkaat palasivat. Hän onnistui vielä kerran, yli 70-vuotiaana, luovimaan muodin huipulle.

Pariisi Cocon kanssa

* Muutettuaan Pariisiin 1909 Coco avasi ensimmäisen hattukauppansa osoitteessa 160 Boulevard Malesherbes.

* Chanel Boutique, Chanelin lippulaivamyymälä, on toiminut samassa osoitteessa 1910-luvulta lähtien.

* Hôtel Ritz Paris oli Coco Chanelin tukikohta ja koti vuosikymmenten ajan.

* Angélina, Tuileries'n puiston tuntumassa sijaitseva teesalonki, oli paitsi Cocon kantapaikka.

Teksti ja kuva: Mika Minetti

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 1/2008