Mitä lahjaksi eri maissa? Kuva Istockphoto.
Mitä lahjaksi eri maissa? Kuva Istockphoto.

Matkailijan on hyvä tietää hieman maailman lahjakulttuureista.

Suklaa on matkailijan peruskauraa. Moni vannoo sen nimeen eväänä ja tuliaisena.

Makeisvalmistaja Fazerin tiedotteessa yrityksen suklaalähettiläs listaa suklaan merkityksiä lahjana eri kulttuureissa:

Venäjä

Venäläisen kulttuurin mukaan ihmisellä on aina aihetta juhlaan. Kaikille yhteisistä juhlipäivistä vuoden tärkein on uudenvuodenjuhla ja toiseksi tärkein naistenpäivä 8. maaliskuuta. Suklaa on yleinen lahja, ja naisille  lahjoja antavat puoliso, ystävät, yritykset ja työnantajat.

Lahjoilla osoitetaan arvostusta myös arjessa. Jos kohtelias mies pyytää naisen treffeille, hän tuo naiselle lahjaksi esimerkiksi suklaata.

Saksa

Kohteliaat saksalaiset muistavat toisiaan pikku lahjoilla ympäri vuoden. Pieniä lahjoja vaihdetaan usein ja niillä halutaan ilmaista toisen arvostamista.

Työkaverin nimipäiväksi tai kiitokseksi avusta annetaan lahjaksi esimerkiksi suklaalevy. Kortti tai kiitosviesti kirjoitetaan aina käsin. Tekstiviestillä kiittämistä ei suositella.

Japani

Japanilaiselle kulttuurille ominaista ovat sievät, erittäin kauniisti ja yksityiskohtaisesti paketoidut lahjat. Pientäkään lahjaa ei anneta ilman paketointia. Myös rahalahja sujautetaan koristeltuun kirjekuoreen. Lahja on aina tarkasti mietitty sopimaan sen saajalle.

Suomi

Tulppaanikimppu, juhlajuoma ja jokin herkku toimivat yleensä aina. Fazerin mukaan myös suklaasta on tullut yhä suositumpi lahja kansainvälisiä suuntauksia seuraten.

Lisätietoa: Liikelahjakulttuuri eri maissa