Matkaopas-lehden Kysy meiltä -palstalla kysyttiin viimeksi passin pelivarasta.

Miksi pelivaraa passissa? Olen aina ihmetellyt, miksi moniin maihin matkustettaessa vaaditaan, että passin pitää olla voimassa jopa kuusi kuukautta maahantulon jälkeen? Mikä moiseen on syynä? Tässähän on se riski, että monta kuukautta passin käyttöaikaa menee hukkaan, kun joutuu hakemaan uutta.

Nimimerkki PALJON MATKUSTAVA

Vastaus: Käytäntö koskettaa suomalaisia erityisesti kaukokohteisiin matkustettaessa. Vaadittava voimassaoloaika matkan jälkeen vaihtelee yleensä kolmen ja kuuden kuukauden välillä. Aika lasketaan joko maahantulopäivästä tai arvioidusta lähtöpäivästä.  EU-maissa tällaista vaatimusta ei ole suomalaisille. Passi on kelvollinen matkustusasiakirja sen voimassaolon päättymiseen saakka.

Aikarajat määräytyvät paikallisten viranomaissääntöjen, lakien ja maiden välisten sopimusten mukaisesti. Yksi syy aikarajalle varmasti on, että jos henkilö joutuu jäämään kohteeseen odotettua pidemmäksi ajaksi, esimerkiksi sairastumisen tai muun odottamattoman syyn vuoksi, passia ei tarvitse tämän takia heti uusia. Vaadittavat aikarajat voi tarvittaessa tarkistaa kohdemaan edustustosta.

Vastaajana Peter Kåla, myynti- ja markkinointijohtaja, Tjäreborg

Onko sinulla kysyttävää matkailusta? Kysy meiltä! Vastaajina ovat matkatohtori, vakuutusasiantuntija, valuutta-asiantuntija ja matkaekspertti.