Kypsytteletkö ajatusta Interrailista? Juna mahdollistaa juttelun ja liikkumisen ja hakkaa aina autokyydit.

Näillä vinkeillä pääset alkuun suunnittelussa. Mitä kaikkea pitäisikään ottaa huomioon:

- Hanki hyvä Euroopan kartta.

- Tutki ja printtaa Euroopan junayhteydet. Cookin Railway Guidesta on iso apu, vaikka hinta onkin yli 30 euroa.

- Harkitse ykkösluokkaa, jos matkustat myös makuuvaunuissa. Ykkösen makuuvaunun saat yhdelle tai vaikka viidelle hengelle omaan käyttöön.

- Ilmaistarjoilu on nimellinen. Kahvia/teetä, pussi namuja ja joissakin tapauksissa voileipä. Junapalvelija tarjoilee viiniä ja muita juomia. Joissakin junissa on bistro tai ravintolavaunu ykkösluokan vieressä. Sanomalehtiä ja mahdollisesti nettiyhteys. Parhaissa hyteissä on oma suihku ja erillinen wc.

- Seniorit saavat useimmiten 50 prosentin alennuksen. Makuuvaunut maksavat 20-30 euroa ekstraa. Ruokaa saa jokaiselta lähtöasemalta.

- Ykkösluokan matkustajilla asemilla tarjotaan oma odotushuone eli lounge. Paras kokemani oli Wienissä pari vuotta sitten Balkania kiertäessäni. Esim. Kööpenhaminan loungessa (auki ma-pe) saa kuumia juomia, omenoita ja päivän lehdet.

- Mieti tarkkaan, mitä pakkaat ja mihin. Oma ehdotukseni on kapeahko rullalaukku ja pienehkö reppu, jonka taskut tunnet ja osaat. Pakollisena eväänä vettä, jugujuomaa, kostea pyyhe muovipussissa (päivämatkustajille ei yleensä ole suihkuja edes ykkösluokassa).

- Varaa kaksi ensimmäistä junareissua jo Suomesta. Sen jälkeen ole joustava ja muuntele yöpymisiä ja reittejäsi mielesi mukaan. Berliinissä et yhtäkkiä ehkä haluakaan mennä Venetsiaan vaan Kiovaan tai Osloon. Nopeilla junilla pääsee mitä kummallisimpiin paikkoihin. Tapasin matkalla vieläkin iäkkäämmät reilaajat kuin itse olen. Matkalla Istanbuliin he miettivät, mentäisikö Teheraniin ja Mumbaihin.

- Jos matkustat Balkanilla, unohda ykkösluokka. Kakkosessa on väljää ja mukavia ihmisiä.

- Juna mahdollistaa keskustelun ja liikkumisen ja hakkaa aina autokyydit. Tulet aina kaupungin keskustaan. Et joudu buukkaamaan itseäsi lennolle tuntia aikaisemmin ja istumaan polvet hampaissa. Olet vapaampi ja huomaat, ettei kolme vuotta vetelehtimistä Oulunkylän Yhteiskoulun ranskan tunneillakaan mennyt ihan hukkaan.

Bon voyage! Markku Helismaa Suomen virallinen Interrail-sivusto: www.vr.fi/fi/index/matkakohteet/interrail.html

Euroopan juna-aikataulut: www.railfaneurope.net/misc/timetabl.html