Matkaopas 8/2012 -lehden Kysy meiltä -palstalla lukija kysyy matkakohteita, joissa pääsee liikkumaan pyörätuolin kanssa.

Kysymys: Olen lyhytkasvuinen ja käytän sähköistä liikkumisen apuvälinettä. Olisi ihana lukea lehdestä vinkkejä sellaisista matkakohteista, joissa on helppo liikkua pyörätuolilla. Pyörätuolin käyttäjien matkailu on kasvussa, mutta tietojen saanti tuntuu edelleen aika hankalalta. NimimerkkiLiikuntarajoitteinen

Vastaus Mitä kehittyneempi maa, sitä paremmin liikuntarajoitteiset pääsevät liikkumaan. Kannattaa myös valita kohde, jossa ei ole suuria korkeuseroja. Toisaalta monet liikuntaesteiset ovat tottuneita matkailijoita ja selviävät hankalissakin paikoissa hyvin avustajan kanssa. Suositeltavia lomakohteita ovat esimerkiksi Mallorcan saarella sijaitseva Palma Nova sekä Kanariansaarten Teneriffa – siellä Los Cristianos ja Playa de las Americas. Gran Canarian saarella pyörätuolilla liikkuvalle sopii Playa del Ingles. Matkanjärjestäjien asiakaspalvelussa osataan neuvoa hotellit, jotka sopivat liikuntaesteiselle. Asiakas- palvelussa tiedetään, missä hotelli-huoneissa ovat esimerkiksi madalletut altaat kylpyhuoneessa, wc:n käsikaiteet ja suihkut, joihin pääsee tuolilla. Matka onkin ehkä parasta varata soittamalla asiakaspalveluun.

Viron kohteita liikuntarajoitteiselle: http://liikumisvabadus.invainfo.ee

Asiantuntijana Finnmatkojen tiedottaja Leena Peltonen. Vastaus Hannu Nieminen. Kuva Teneriffalta.