Jos tavallisten matkaoppaiden lukeminen tuntuu puuduttavalta, Madventures-tiimin uusimman luomuksen välityksellä voi saada matkailuun uutta seikkailullista näkökulmaa.

Televisiosta tuttujen Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin Mad World – Seikkailijan Atlas sai alkunsa herrojen havaitsemasta puutteesta matkakirjojen maailmassa. Nyt puute on korjattu: opuksen myötä tarjolla on tekijöiden sanoin ”koko planeettaamme käsittelevä, laadukas ja tuoreella, itsenäisen reissaajan näkökulmalla varustettu kohdeopas”.

Kohteiden kirjo on tosiaan laaja, sillä edes kaikki maailman itsenäiset 204 valtiota eivät matkailun konkareille riittäneet. Kirjassa on kaikkiaan 225 maata ja aluetta, joista jokaisesta löytyy perusfaktojen lisäksi tietoa siitä, milloin mennä, mitä tehdä, mitä syödä ja juoda sekä kohteelle tyypillisiä ominaisuuksia. Tarjolla on paikkoja, joita ei mistään muusta matkaoppaasta voisi edes kuvitella löytävänsä. Kun alueiden faktat ovat selvillä, voi lähteä tutkimaan kirjan keskiosaan ahdettua 57-sivuista kattavaa kartastoa. Seikkailijan Atlaksen jälkeen ei tarvitse enää erillistä karttakirjaa ostaa. Karttasivujen jälkeen seuraa koulukirjamainen tietoisku muun muassa uskonnosta, ympäristöstä ja energiasta. Bruttokansantuote-karttoja silmäillessä mieli hiipii takaisin lukion penkille.

Vakavia aiheita on onneksi konkretisoitu otoksilla Rantalan ja Milonoffin matkapäiväkirjoista, jotka ovatkin teoksen parasta antia. Juttu Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden lamauttamasta Pripjatin kaupungista on yksi kirjan pysäyttävimmistä. Hieman raskaan mutta tärkeän valistusosion jälkeen tarjolla on vielä pienenä loppukevennyksenä listoja miesten suosikkipaikoista, ruoista ja matkareiteistä. Nämä jos mitkä herättävät matkakuumeen lopullisesti.

Huikean hienot kuvat kruunaavat kokonaisuuden, vaikka petyinkin hieman huomatessani, etteivät ne ole Rikun ja Tunnan itsensä ottamia. Kirjan teksti on Madventuresille tyypilliseen tapaan nuorekasta ja svengaavaa, riemastuttavia kielikuvia käyttävää ja humoristista. Viimeisille sivuille olisi tosin voinut lisätä slangisanakirjan, sen verran urbaania on herrojen kielenkäyttö. Matkalle mukaan otettavaksi kirja ei suuren kokonsa ja tiiliskivenkaltaisen painonsa vuoksi sovi, mutta matkan suunnittelussa se on oivallinen apuväline. Opus iskee kipinän paatuneimpaankin pakettimatkailijaan – jos lähtisikin ensi vuonna Kanarian sijaan Kambodzaan?

Laura Kuparinen

Riku Rantala ja Tuomas Milonoff: Mad World – Seikkailijan Atlas. Johnny Kniga, 2011. Hinta 40 €

http://www.johnnykniga.fi/products/show/178961  

Lue kaikki kirja-arviot uudesta Matkakirjat-blogista.