Lokakuun neljännestä päivästä alkaen vietetään kansainvälistä eläinten viikkoa. Lue, mitä matkailija voi tehdä eläinten hyväksi.

Kansainvälinen eläintensuojeluyhdistys WSPA antaa tietoa matkailijalle, joka kokee myötätuntoa kärsiviä eläimiä kohtaan ja haluaa tehdä eläinsuojelutyötä myös matkoillaan. Tiesitkö nämä faktat:

1. Monet eläintarhat ja akvaariopuistot pitävät eläimiä epäilyttävissä olosuhteissa.

2. Eläimiä voidaan tappaa vain siksi, että matkailijoille olisi tarjota matkamuistoja.

3. Haluaako joku valokuvata sinut villieläimen kanssa? Kieltäydy. Eläin on usein napattu suoraan luonnosta ja huumattu valokuvamallin vaativaan työhön.

4. Ihmisyleisön viihdyttäminen voi olla eläimelle äärimmäisen stressaavaa. Onko katseluelämys sen arvoinen?

5. Ole tarkkana, kun näet mainostettavan eläinvetoisia ajeluja etelässä. Eläimiä voidaan ruokkia, juottaa ja muutenkin kohdella rääkkäämällä.

6. Eksoottinen liha voi olla peräisin kuoliaaksi kidutetulta eläimeltä.

7. Rituaaleissa tai fiestojen takia murhatut eläimet joutuvat usein kärsimään tarpeettomasti.

8. Kerro huomaamastasi eläinten huonosta kohtelusta matkakohteen poliisille, matkailutoimistolle, eläintensuojelujärjestölle tai omalle matkanjärjestäjällesi. Kirjaa ylös päivä, kellonaika, sijaintipaikka ja eläinlaji sekä eläinten määrä tapahtuneessa väärinkäytöksessä.

Esimerkiksi Kreikassa ja Turkissa matkailijat olivat avainasemassa tanssivien karhujen pelastuskampanjassa 1990-luvulla. Matkailijat kieltäytyivät palkitsemasta niin sanottuja eläintenhoitajia, jotka yrittivät rahastaa tuomalla ketjuun kiinnitetyn karhun kadulle tanssimaan. Karhu on usein koulutettu kivuliaalla tavalla lävistämällä sen kuono metallirenkaalla ja vetämällä renkaasta. Matkailijat myös kertoivat näkemästään matkanjärjestäjille ja paikallishallinnolle.

Lähde ja lisätietoa http://www.wspa.org.au/getinvolved/traveller/default.aspx

Lista karhujen suojelupuistoista ympäri maailman http://bearsanctuary.com/bear-sanctuaries-around-world

Kreikkalainen karhujen pelastussivusto http://www.arcturos.gr/en/main.php