Itsensä vähättely on suomalaisille on luonteenomaista, mutta upeasta ruokakulttuuristamme meillä on monta hyvää syytä ylpeillä.

Mitä kertoisit ulkomaalaiselle ystävällesi suomalaisesta ruuasta? Muistelisitko kammottavia kouluruokakokemuksia? Kertoisitko pilkallisesti naureskellen kummallisista perinneruuistamme mämmistä tai veripaltusta? Vai päivittelisitkö, kuinka suomalainen ruoka ei maistu miltään? Suomen ensimmäinen ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä tyrmää suomalaisten itsekriittisyyden. Kun seuraavan kerran saat tilaisuuden jakaa suomalaisen ruuan sanomaa, kokeile jättää vähättely pois ja turvaudu kunnon perusteluihin.Älä siis sano, että..

..valmisruokateollisuus on ajanut ruokakulttuurimme alas.

Näin ei ole. Vaikka syömmekin melko paljon valmisruokia, ei se johdu kotiruuan arvostuksen vähentymisestä vaan ennemminkin nykyisestä kiireisestä elämäntavasta. Kuinka moni kehtaisi vaikkapa illalliskutsuja emännöidessään/isännöidessään tarjota vieraille valmispizzaa?

..suomalaiset ovat vieraantuneet luonnosta.

Näin ei ole. Olemme edelleen moneen muuhun maahan verrattuna hyvin lähellä luontoa. Kesäisin taistellaan parhaista mustikka-apajista ja syksyllä suihkitaan ympäri metsiä sienikorit viuhuen.

..meillä ei ole mitään omaa.

Näin ei ole ja toisaalta, harvalla on jotain aivan omaa. Lihapullat ovat yhtä lailla ruotsalaisia, turkkilaisia kuin kreikkalaisiakin. Italialaiset käyttävät idästä tuodun pastansa kastikkeessa Amerikasta tuotuja tomaatteja. Taistelua eri ruokalajien omistajuudesta voisi jatkaa loputtomiin. Ja onhan meillä sentään mämmi ja kalakukko, joiden kansallisuudesta ei ainakaan vielä ole tarvinnut kiistellä.

..perinneruokia ei ainakaan pidä tarjota ulkomaalaiselle.

Kyllä pitää, sillä nehän ovat varsinainen matkailuvaltti! Harva suomalainenkaan haluaa ulkomailla lomaillessaan syödä pelkkää makaronilaatikkoa vaan kokeilee mielellään uutta. Siispä karjalanpiirakat ja lipeäkalat rohkeasti pöytään, jotta vieraalla olisi kotimaahan palattuaan ainakin jotain kerrottavaa tuttavilleen.

..kouluruoasta ei kannata edes puhua, kun se on niin pahaa.

Silti systeeminä kouluruokailu on vailla vertaa. Vaikka suomalaiset itse pitäisivät oppilaitosten tarjoamaa murkinaa vähintäänkin tylsänä, on useille ulkomaalaisille pelkkä ajatus ilmaisesta kouluruuasta kovin eksoottinen.

..terveellinen syöminen on suomalaisille ajanut syömisen ilon ohi.

Näin ei ole, emmehän vieläkään kunnolla edes ymmärrä omien raaka-aineidemme arvoa. Syömme maailman toiselta puolelta raahattuja banaaneja ja mangoja kotimaisten marjojen sijaan. Suomessa on tosin tehty runsaasti ravitsemustieteellistä työtä sekä nälänhädän että liikalihavuuden torjumiseksi, mutta tätähän voi pitää vain hyvänä asiana.

..suomalainen ruoka ei tosiaankaan ole terveellistä.

Tämä ei pidä paikkaansa, koska sehän on. Eihän suomalainen ruoka ole maailman ainoa terveellinen tai terveellisin ruoka, mutta melko ihanteellista se kuitenkin on monen muun maan ruokaan verrattuna. Täysjyväviljat, rypsiöljy, kala ja marjat - siinäpä asioita joilla suomalainenkin voi ylpeillä.

Lähde: Ravitsemuskatsaus 2/2011

Teksti Laura Kuparinen