Pitkät lentomatkat harvoin ovat kovin miellyttäviä, mutta piittaamattomat tai töykeät kanssamatkustajat voivat helposti tehdä matkanteosta jopa sietämätöntä.

Lonely Planetin tuoreessa kyselyssä pyydettiin ihmisiä kertomaan hyvän lentokonekäyttäytymisen sääntöjä. Lähes 6000 vastaajaa ilmoitti mielipiteensä siitä, onko kenkien ottaminen pois matkan aikana sallittua ja saako valoja sytyttää kun vieruskaverit nukkuvat.

1. 68% vastanneista pitää kenkien riisumista koneessa ällöttävänä. Ahdas kone, huono ilmanvaihto ja hikisukka-yhdistelmä ei vain toimi. Onneksi nykyään löytyy deodorantteja myös jaloille.

2. Chanel 5:n aromi ei vastaajien mielestä ole juurikaan hikisukkaa miellyttävämpi, jos joku on loiskinut sitä ylleen litroittain. Sääli kanssamatkustajia ja vaihda pökerryttävä parfyymi miedontuoksuiseen vartalovoiteeseen.

3. Matkustamon valot ovat sammuksissa ja tasaisesta kuorsauksesta voi päätellä muiden olevan vielä sikeässä unessa. Sinua ei nukuta, joten avaat ikkunan ja sokaiset unenpöpperöisen vieruskaverisi varhaisaamun auringonsäteillä. Onneksi 98% matkustajista ei tee näin, vaan antaa toisten nukkua. Siksihän jokaisella on oma lamppu.

4. Vastaajia eniten raivostuttaa istuinten kanssa pelleily.  Suurin osa tuomitsee ankarasti istuimen selkänojan työntämisen taakse, jos ei ole aikomusta nukkua. Käsinojaa ei voi vain mielivaltaisesti nostaa tai laskea, vaan on kohteliasta kysyä toisen mielipidettä. Lisäksi vanhempien toivotaan opettavan lapsiaan olemaan potkimatta edessä olevaa istuinta.

5. Siinä missä toiset odottavat lentomatkalta vain mahdollisuutta istua omassa rauhassa, on toisilla mielessään ilmainen terapeutin vastaanotto. Jos istuinkaveri heti avatessasi suusi tarttuu 3000-sivuiseen tiiliskiviromaaniin, se on merkki, joka pitää ymmärtää. Jos sinulla on pakottava tarve kommunikoida, kirjoita vaikka kirje.

6. Vieressä istuvan rouvan jäljiltä istuintaskusta pilkottaa karkkipaperimeri. Vähän matkan päässä pikkupoika liimailee purkanjämiä tuolin selkänojaan. Roskat roskiin -periaate toimii yhtä lailla ilmassa kuin maankin pinnalla.

7. Vaikka nukkuisitkin mielelläsi kädet levällään ja jalat edessä olevan selkänojan päälle nostettuna, vieruskavereillesi se on tukalaa. Varsinkin jos olet niin sikeäuninen, etteivät he vessareissulle pyrkiessään saa sinua hereille ja ylitsesi kiipeäminen edellämainitun asentosi takia on haastavampaa kuin Mount Everestin valloittaminen.

8. Moni ei tiedä mitään pahempaa, kuin lähijunassa viereen istuva humalainen vanha ukko. Ei myöskään 72% lentomatkustajista. Vastuullinen alkoholinkäyttö kannattaa siis muistaa, sillä jos muutut möliseväksi hirviöksi, muut matkustajat eivät valitettavasti pääse sinua pakoon.

9. Jokaisessa koneessa on matkustaja, joka koneen laskeuduttua turvavyövalon vielä palaessa hyppää seisomaan, kompuroi vierustoveriensa yli ja riuhtoo laukkunsa matkatavarahyllyltä päästäkseen ensimmäisenä ulos koneesta. Muutkin tekisivät samoin, jos eivät pitäisi tällaista toimintatapaa sopimattomana. Kukaan tuskin haluaa monen tunnin lennon jälkeen viettää yhtään ylimääräistä minuuttia paikallaan, mutta käytöstavat on tässäkin tapauksessa hyvä muistaa.

Lähde: http://www.lonelyplanet.com/

Teksti Laura Kuparinen