Matkaopas

Sydäninfarktiin sairastuu vuosittain lähes 25 000 suomalaista. Kohtauksen sattuminen ulkomailla ei ole siis poissuljettu vaihtoehto. Tiedätkö, kuinka toimia sydänkohtauksen iskiessä lomamatkan aikana?

Sydänkohtaus on useimmiten seurausta sepelvaltimotaudista ja sen aiheuttaa äkillisestä hapenpuutteesta johtuva kuolio sydänlihaksessa.

Kohtaus on hengenvaarallinen ja siihen menehtyy noin 13 000 suomalaista vuodessa.

Sydänkohtauksen oireista tyypillisin on kova kipu laajalla alueella rintalastan takana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sydämenpuoleinen, jopa selkään asti säteilevä kipu nostaa kylmän hien iholle ja aiheuttaa hengenahdistusta, voimattomuutta ja pahoinvointia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oireiden jatkuttua yhtäjaksoisesti 20 minuutin ajan, on todennäköisimmin kyse sydäninfarktista kuin pelkästä rintakivusta, ja potilaan on saatava välitöntä hoitoa poliklinikalla.

Usein hoito aloitetaan jo ambulanssissa matkalla sairaalaan.

Sydäninfarkti todetaan sydämen sähkökäyrästä eli EKG:stä sekä verinäytteistä. Lääkehoito usein koostuu kivunlievityksestä ja sepelvaltimon tukoksen liuottamisesta.

Jos pelkkä lääkehoito ei auta, voidaan myös suorittaa pallolaajennusleikkaus. Oireiden tasoituttua on potilaan jäätävä seurantaan ja aloitettava ehkäisevä lääkitys.

Sairauskohtauksen sattuessa ulkomailla on matkailija paikallisen sairaanhoidon varassa. Lähimmän sairaalan hoitotaso ei aina ole riittävä, joten kannattaa kääntyä matkaoppaan tai konsulaatin puoleen.

Tasokkaammassa sairaalassa on tarpeen raha, luottokortti tai matkavakuutus - hoitoja ei aina suostuta aloittamaan, ennen kuin maksaja on vahvistunut!

Maasta riippuen voivat kustannukset jäädä osittain tai täysin potilaan maksettaviksi, joten matkavakuutusta hankittaessa kannattaa varmistaa mitä se kattaa.

Rintakipuisen ensiapua:

  1. Rauhoita ja aseta potilas puoli-istuvaan asentoon.
  2. Soita ambulanssi.
  3. Anna asetyylisalisyylihappovalmiste, jos sellainen on saatavilla.
  4. Jos sairaskohtauksen saanut menettää tajuntansa, aloita elvytys.

Terveyskirjaston ohjeet peruselvytykseen löydät täältä.

Muistathan aina ottaa kaikenlaiset rintakivut vakavasti, koskaan et voi tietää onko sittenkin tosi kyseessä!

Lähteet: Terveyskirjasto: sydänkohtaus ja sairaanhoito ulkomailla

Sisältö jatkuu mainoksen alla