Matkaoppaan lukija kertoo, miltä tuntuu kolmen kuukauden risteilyloma maailman ympäri.

Teimme ensimmäisen laivaloman vuonna 2009 Karibialle, ja sen jälkeen minusta tuli risteilyhullu. Kun näin netissä risteilyn Barcelonasta Dubaihin, ajattelin ensin sen olevan hyvä avaus Aasian-matkalle. Sitten löytyi lisää risteilyjä, ja kolmen kuukauden reissusta tulikin maailmanympärimatka.

Barcelona–Dubai-välin lisäksi risteilimme Fidžillä, Karibialla ja Sao Paolosta Lissaboniin. Lisäsimme risteilyjen lomaan muita matkakohteita, ja pian meillä oli kasassa houkutteleva paketti.

Varasimme ensin risteilyt ja sitten lennot, paitsi viimeisen lennon Lissa-
bonista Lontoon kautta Helsinkiin. Sen varasimme vasta matkan varrella Floridassa. Kun on oma tietokone matkassa mukana, varaaminen on helppoa.

Starttasimme maailmanympärimatkalle tammikuun alussa, kun Suomessa olivat kovat pakkaset ja lunta aivan liikaa. Egyptistä lähdimme viikko sen
jälkeen, kun siellä alkoivat mellakat, ja matkasimme laivalla Somalian rannikon ohi aseistettu vene vierellämme.

Honolulusta lähdimme reilu viikko ennen Japanin maanjäristystä, joten meillä oli tuuria matkallamme.

Matka meni liian nopeasti ohi, mutta sujui kaikin puolin hyvin. Paljon tuli
koettua ja nähtyä.

Parhaiten jäivät mieleen Egyptin jätekasat ja Jordanian hiekkaisuus, englannin kielen heikko osaaminen Kiinassa, Australian isot hämähäkit, Uuden-Kaledonian hienot hiekkarannat, Pearl Harbour Havaijilla, Las Vegasin väriloisto, Orlandon huvipuistot, St. Maartenin hieno hiekkarannat, Brasilian likaisuus ja Teneriffan puhtaus.

Saavuimme takaisin Helsinkiin huhtikuussa, ja täällä oli alkanut jo kevät. Matkalta jäi paljon muistoja ja paljon kuvia. Kun arki käy liian harmaaksi
Suomessa, voi kaivaa matkavideot esiin ja muistella reissuamme lämmöllä.

Toivon, että jonakin vuonna voisin tehdä uuden maailmanympärimatkan. Niin paljon jäi kokematta ja näkemättä.
Sirpa Penttilä

Matkaopas 5/2013