Istockphoto
Istockphoto

Pikkujoulukausi heijastuu myös Tallinnan konsulaatin asiakastilastoissa. Näillä ohjeilla vältät pahimmat tonttuilut.

1. Viroon matkustaessa on oltava mukana voimassa oleva passi tai henkilökortti. Jompi kumpi on pyydettäessä esitettävä viranomaisille, ja jos kumpaakan ei löydy, käteen voidaan lätkäistä sakko. Mikäli paluulippu katoaa tai henkilö myöhästyy laivasta, laivayhtiö ei myy uutta lippua ilman passia tai henkilökorttia. Matkustusasiakirja on oltava mukana myös risteilyllä, vaikka ei aikoisikaan käydä maissa Tallinnassa.

2. Taskuvarkaat toimivat ruuhkaisissa paikoissa ja poimivat  uhreikseen varsinkin humaltuneita. Jätä lompakosta kotiin kaikki kortit, joita ei matkan aikana tarvita. Siirrä lompakko, matkaliput ja passi/henkilökortti takataskusta vaatteiden etupuolelle sisätaskuun ja kuljeta käsilaukkua etupuolellasi suojaten kädellä laukun vetoketjua tai lukkoa.

3. Hanki ennen matkaa Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti. Se on ilmainen ja todistaa tarvittaessa oikeuden välttämättömään sairaanhoitoon.

4. Ota matkalle matkavakuutus/matkatavaravakuutus. Ota mukaan matkavakuutuskortti, jossa on tarvittavat vakuutusyhtiön yhteystiedot. Ilman vakuutusta kotiutus Virosta voi tulla kalliiksi.

5. Jokainen taksiyhtiö määrittelee omat hintansa, ja hinnaston tulee olla nähtävissä taksin sivuikkunassa. Kuljettajan on pyydettäessä ilmoitettava matkan arvioitu hinta etukäteen. Taksinkuljettajan kuvallinen kortti ja taksamittari tulee olla autossa nähtävillä. Kuljettajan on pyydettäessä tulostettava asiakkaalle kuitti maksusta.

Suomen suurlähetystö, Tallinna

www.finland.ee