Maailman kuuluisin kiinalainen, puhemies Mao, antoi kokille 20 minuuttia aikaa saada ruoka pöytään. Kauanko sinulta menee?

Tässä menyy neljälle.

Kiinalaiset kasvisnyytit Valmistusaika noin 40 minuuttia

20 riisipaperiarkkia

1 kananmuna

Täyte

100 g lasi- tai riisinuudeleita

2 porkkanaa

200 g keräkaalia

1–2 chiliä

2 valkosipulinkynttä

200 g mungpavunituja

2rkl seesami- tai pähkinäöljyä

n. 1 rkl soijakastiketta

¼ tl rouhittua mustapippuria

¼ tl sokeria

(ripaus suolaa)

Paistamiseen öljyä

Pehmennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta, huuhtele ja leikkaa ne saksilla pieniksi pätkiksi. Kuori porkkanat ja raasta karkeaksi raasteeksi kaalin kanssa. Silppua puhdistettu chili ja kuoritut valkosipulin­kynnet. Sekoita ne itujen, seesamiöljyn ja nuudelien kanssa porkkana-kaaliraasteeseen. Mausta soijalla, pippurilla, sokerilla ja tarvittaessa suolalla.

Kasta riisipaperi arkki kerrallaan veteen ja aseta leikkuulaudalle. Taputtele kevyesti kuivemmaksi. Pane noin 2 rkl täytettä arkin keskelle ja levitä hieman. Riko kananmuna kulhoon ja vatkaa rakenne rikki haarukalla. Taita riisipaperin sivut täytteen päälle ja sivele kevyesti kananmunalla. Kääri rullalle tai rutista nyytiksi. Valmista kaikki nyytit samalla tavalla ja pidä ne erillään, etteivät ne tartu kiinni toisiinsa.

Uppopaista nyytit kuumassa rasvassa 3–4 minuuttia, kunnes nyytit ovat kullanruskeita ja rapeita. Nosta paistetut nyytit talouspaperinpäälle valumaan. Tarjoa soijakastikkeen kanssa.

Sitruunaista broileria Valmistusaika noin 30 minuuttia

3 broilerin rintafileetä

1 kananmunanvalkuainen

½ tl suolaa

1 tl seesamiöljyä

2 tl maissitärkkelystä

Koristeluun silputtua kevätsipulia tai sipulinvarsia

Kastike

1 valkosipulinkynsi

1–2 chiliä

¾ dl kanalientä

½ dl sitruunamehua

1 rkl sokeria

1 rkl (vaaleaa) soijakastiketta

1 ½ rkl riisiviinietikkaa

1 tl maissitärkkelystä

1 rkl vettä

2 tl seesamiöljyä

Leikkaa broileri suupalan kokoisiksi suikaleiksi. Sekoita keskenään valkuainen, suola, seesamiöljy ja maissitärkkelys. Kääntele sekaan broilerisuikaleet ja nosta kulho jääkaappiin noin 20 minuutiksi.

Kuumenna wokkipannussa noin 4 dl vettä. Kumoa broilerisuikaleet kiehuvaan veteen ja sekoita, jotta palat eivät tarttuisi toisiinsa. Kun broileripalat ovat muuttuneet vaaleiksi noin 4 minuutin kuluttua, kaada ne siivilään valumaan.

Kuivaa pannu ja valmista kastike. Silppua kuo-rittu valkosipulinkynsi ja puhdistettu chili ja pane ne wokkiin kaikkien muiden kastikeaineksien paitsi massitärkkelyksen, veden ja öljyn kanssa. Kuumenna kiehuvaksi. Sekoita maissitärkkelys ja vesi ja kaada seos kastikkeen sekaan. Sekoita hyvin ja keitä minuutin ajan. Kumoa sekaan broileripalat ja kuumenna, kunnes palat lämpenevät. Lisää seesamiöljy.

Nosta tarjolle annoskulhoissa silputulla kevätsipulilla korosteltuna höyryävän, kiinalaisittain keitetyn riisin kanssa.

Mintulla maustetut litsit ja kiivit Valmistusaika noin 20 min

½ dl hunajaa

2 limetin mehu

4 oksaa tuoretta minttua

1 tlk säilöttyjä litsejä

4 kiiviä

Sekoita hunaja ja limetinmehu. Silppua minttu ja sekoita suurin osa silpusta limetinmehun joukkoon. Valuta litsit ja kuori sekä viipaloi kiivit. Jaa hedelmät annoskulhoihin ja valuta päälle liemi. Ripottele pinnalle minttusilppua ja tarjoa heti tai anna maustua jääkaapissa.

Vinkki: Jos saat tuoreita litsejä, kuori ne ja poista kivi. Litsien sijaan voit käyttää hunaja- tai verkkomelonia. Sitä tarvitaan noin 400 g.

Marita Suontausta  Kuvat Lehtikuva

Reseptit juomasuosituksineen Matkaoppaan numerossa 5/2011.