Tänään 1.12 vietettävällä Maailman aids-päivällä on tärkeä tavoite: nollataso sekä aids-kuolemissa, hiv-positiivisten syrjinnässä että uusissa hiv-tartunnoissa.

Viime vuonna 34 miljoonalla ihmisellä oli hiv-tartunta ja aidsiin kuoli 1,8 miljoonaa ihmistä. Luvut kuulostavat hurjilta, mutta epidemian huippuvuosina ne olivat moninkertaiset. Oikeaan suuntaan ollaan siis menossa. Suomessa todettiin viime vuonna 187 hiv-tartuntaa, ja tällä hetkellä tartunnan saaneita on yli 2000. Osa tartunnoista on saatu saastuneista huumeneuloista, mutta suurin osa on tarttunut suojaamattoman seksin välityksellä.

Tämä kannattaa muistaa maailmalla reissatessa, sillä suomalaisten tartunnoista 38 % on saatu Suomen ulkopuolelta. Suurin tartuntariski on Thaimaahan matkustavalla. Vaikka uudet lääkehoidot ovatkin muuttaneet hivin tappavasta taudista krooniseksi sairaudeksi, ei sitä edelleenkään pystytä kokonaan parantamaan. Aidsiin kuoli Suomessa viime vuonna kahdeksan ihmistä. Tärkeintä olisi saada tartunnan saaneet hakeutumaan hoitoon mahdollisimman nopeasti, jotta taudin leviäminen pystyttäisiin estäisimään eikä sairastuneiden tila pahenisi. Siksi testiin kannattaa hakeutua aina, jos on ollut tilanteessa, jossa voi saada tartunnan.

Lisätietoa: Maailman aids-päivä tervesuomi.fi

Teksti Laura Kuparinen