Pelkät turistikohteet antavat lomakohteesta yksipuolisen kuvan. Nykyaikainen matkailija haluaa kokea kaupungin paikallisten silmin.

Kodinomainen asuminen lomamatkoilla on kasvava majoitustrendi. Matkaajat hakevat lomaltaan aitoja kokemuksia siitä, millaista kohteessa todella olisi asua. Nykyisin halutaan kokea aitoa paikallista elämää turistikliseiden sijaan. Jos haluaa tutustua paikallisiin tapoihin ja ajanviettopaikkoihin, hotellihuone harvemmin riittää.

Moderni reissaaja arvostaa lomallaan kodinomaista ja kohtuuhintaista majoitusta. Monet tahot tarjoavatkin pitkäaikaiseen asumiseen tarkoitettuja kesäkoteja. Suomessa sellaisen voi vuokrata esimerkiksi täältä.
Myös asunnonvaihto tai sohvasurffaus on mainio vaihtoehto tavanomaiselle hotellimajoitukselle.

Vinkkejä kaupunkilomalle

1.    Asu paikallisten suosimissa kaupunginosissa. Näet aitoa elämää ja kulttuuria paremmin, kun et ole keskellä turistirysiä. Esimerkiksi vuokra-asunnossa voit elää kuin paikalliset, ja tuntea millaista lomakohteessasi asuminen oikeasti olisi.

2.    Tutustu erikoisuuksiin. Käy ostoksilla paikallisten suosimissa ruokakaupoissa ja hae herkut leipomosta. Hyvän varustetussa asunnossa voit tehdä ruoat itse, mutta kannattaa tutustua myös ravintoloihin ja katukeittiöihin.

3.    Varaa tarpeeksi aikaa. Parissa päivässä kaupunkiin tutustuminen jää pintapuoliseksi. Viikossa tai useammassa näet paremmin kaupunkielämää ja voit tutustua ympäristöön rauhassa.

4.    Jätä auto kotiin. Kävellen tai pyörällä näet enemmän. Pidemmät matkat voi kulkea julkisilla – kaupunki tulee varmasti tutummaksi kuin autolla ajaessa! Näin vältät myös ruuhkat.

5.    Tutustu paikallisiin jo ennen matkaa. Esimerkiksi sosiaalisen median avulla voit yrittää löytää tuttavan, johon voit ottaa yhteyttä saavuttuasi kaupunkiin. Paikallisilta saat hyviä vinkkejä alueen parhaista ravintoloista ja muista heidän suosimistaan paikoista. Myös taksikuskilta kannattaa kysellä vinkkejä, sillä he yleensä tuntevat kaupungin läpikotaisin.

6.    Lue matkailuun liittyvää kirjallisuutta. Matkaoppaista ja –blogeista saat hyviä menovinkkejä jo etukäteen. Niistä saat myös perspektiiviä matkallesi.

Johanna Hintikka, Kuva iStockphoto