IT-kirjailija Petteri Järvinen ei voisi olla enemmän oikeassa: tietotekninen osaaminen ja tietojen suojaaminen on 2000-luvun kansalaistaito siinä missä hevosella ajo agraariyhteiskunnassa.

Järvisen uusin kirja Arjen tietoturva -- vinkit ja ratkaisut on välttämätön lisä kodin kirjahyllyyn, vaikka siellä ei enää muita opuksia olisikaan. Niin keskeistä sijaa tietotekniikka eri muodoissaan näyttelee niin työpaikalla kuin kotona.

Maksamme laskuja netissä, lähettelemme sähköposteja, ostamme lentolippuja älypuhelimella, päivitämme statustamme sosiaalisessa mediassa, luemme päivän lehden tabletilla. Kaikki tämä olisi pelkästään mukavaa ja edistyksellistä, elleivät pitkäkyntiset olisi haistaneet tilaisuuden. Selaimeen ilmestyy rahankiristyssivusto, nettipankin sivu onkin väärennös, tietokoneeseen ujuttautuu salasanoja kalasteleva haittaohjelma, suojaamaton puhelin -- hups -- unohtuu bussin takapenkille, väärä repliikki solahti facebookiin ja leviää siellä kulovalkean tavoin. Ulkoiset uhat ovat monet, mutta Järvinen on harvinaisen oikeassa toisessakin kohdassa: ”Tietoturvan suurimpia vihollisia eivät ole vieraat valtiot eivätkä edes hakkerit vaan käyttäjien oma kiire, osaamattomuus ja huolimattomuus.”

Tähän ongelmaan Järvisen kirja tarjoaa järkeenkäypiä käytännön ratkaisuja. Pitää vain olla kärsivällisyyttä sisäistää ne osaksi jokapäiväistä käyttäytymistä informaatiotekniikan ihmeellisessä maailmassa. Yhteentoista selkeään lukuun jäsennelty opus erittelee myös erityisesti matkustavaisen kohtaamia tietoturvariskejä. Järvinen keskittyy siihen, miten tietokonetta tulee käyttää matkalla -- ja älypuhelinkin on tietokone.

Kolmesta vaihtoehdosta -- ethernet, wlan ja 3G -- jälkimmäinen on turvallisin nettisurffailuun, koska liikenne kulkee teleoperaattorin eikä hotellin verkossa. Julkisten tilojen suojaamattomat wlan-verkot ovat aina tietoturvariski. Ulkomailla 3G:n käytöstä tosin kertyy roima lasku. Yhteys voi teleoperaattoreiden välisine roaming-maksuineen kustantaa useita euroja megatavulta. Yllätyslaskun voi estää kytkemällä roamingin pois puhelimen asetuksista. Järvinen myös muistuttaa, että monet maat rajoittavat netin käyttöä. Tällaisia maita ovat muun muassa Kiina, Turkki ja Thaimaa. Gps-paikannus on kiellettyä ainakin Kiinassa ja Egyptissä.

Osion loppuun Järvinen lataa kymmenen kohdan listan otsikolla ”Varaudu matkalle”. Ohjeet ulottuvat passin skannauksesta virransyötön varmistamiseen. Sähköisestä lentolipusta kun ei ole paljon hyötyä, jos sitä ei pysty älypuhelimen akun simahdettua näyttämään kenttävirkailijoille.

Hannu Nieminen

Petteri Järvinen: Arjen tietoturva -- vinkit ja ratkaisut. Docendo 2012. 34 €.            

 Lue lisää kirja-arvioita Matkaoppaan toimituksen uudesta blogista : http://www.matkaopas.fi/category/blogit/matkakirjat-blogit/