Intiassa ruoka ei ole vain ruokaa. Sillä voi osoittaa esimerkiksi tunteita ja vaurautta.

Kirjantekijät toivottavat lukijalle tuhat ja yksi nautintoa ruokapöydän ja kirjallisuuden ääressä. Kiitos tekijöille, sillä tämä on harvinainen keittokirja. Sormet sahramissa -kirja herättää kiinnostuksen ruoan lisäksi kirjallisuutta kohtaan. Teoksessa esitellään kirjailijoita Intian niemimaalta ja heidän lempireseptejään.

Intialaisessa kulttuurissa ruoka ei ole vain vatsan täytettä vaan sillä osoitetaan esimerkiksi tunteita, se symboloi vaurautta ja sillä kerrotaan sukujuurista. Teoksessa on ruokaohjeita vain kala -ja kasvisruoista. Ei siis lihansyöjälle. Kirjassa annetaan vinkkejä, mitä tehdä, jos kaikkia mausteita ei ole saatavissa. Hyvä, sillä kotikokin kaapista tai lähikaupasta ei erikoismausteita aina löydy.

Kotioloissa kuvatut arkiset annoskuvat -- joita olisi saanut olla kaikista annoksista -- antavat sympaattisen vaikutelman. Ruokaohjeet vaikuttivat sen verran helpoilta, että päätin kokeilla rohkeasti muutamaa. Valmistin jogurttikuhaa ja sahramiriisiä. Naan-leivät ostin valmiina, annetaanko se anteeksi? Lupaan, että ensi kerralla varaan enemmän aikaa ja valmistan leivät itse. Ruoanvalmistus alkoi fraseerauksesta eli mausteet paistettiin öljyssä. Pannulta nouseva hullaannuttava mausteiden tuoksu houkutteli koko perheen keittiöön. Ja kun ruokapöydän äärellä kuului tyytyväistä muminaa ja huokailua, se oli kotikokille paras kiitos.

Kirjailija Aravind Adigan kuvaus kirjassa Valkoinen Tiikeri: ”Tätä nykyä kasteja on enää kaksi, isomahaiset ja pienimahaiset.”

Kirjailija Jhupa Lahiri: ”Ihminen on onnellinen, jos saa kalaa.”

Eila Nissinen, kuva Istockphoto

Seija Vilén, Anna Kortesalmi: Sormet sahramissa - ruokaa ja kirjoja Intiasta, Avain 2011. Hinta noin 30 €.