Matkakirjat-blogi: Vilkaisu lämpömittariin saa vilunväreet kulkemaan selkäpiissä. Nytkö pitäisi lähteä ajamaan pohjoisen hiihtokeskuksiin ja hilata itsensä mäkeen? Mikä ettei, sillä tuore kirja neuvoo, miten välttää kylmä kohtalo.

Vilunväristykset, kylmäntunne, kömpelyys, lihasvapinat, välinpitämättömyys, tajunnantason lasku, hengityksen ja pulssin hidastuminen, sydämen rytmihäiriöt... Lista ei kuulosta houkuttelevalta. Hypotermia tarkoittaa ihmisen ruumiinlämmön laskua alle +35 celciusasteen. Vaikeaan tapaturmaiseen hypotermiaan kuolee vuosittain lähes 100 suomalaista. Luvussa on mukana koko joukko vesi- ja liikenneonnettomuuksien sekä urheilu- ja vapaa-ajan tapaturmien uhreja. Elämä on vaarallista, mutta niin voi olla lomailukin, varsinkin kun liikutaan vesillä, lumella tai jäällä tai vaelletaan harvaan asutuilla seuduilla.

On selvä, että hypotermian riski on suurin talvella. Uusi tieto ainakin minulle on, että se voi iskeä kesälläkin. Ihminen nimittäin tarvitsee vaatetusta jo alle +25 celsiusasteen lämpötilassa. Tämä on seurausta sisäelinten vaatimuksista: sydämen, keuhkojen, maksan ja munuaisten lämpötilan pitää pysyä +37 celsiusasteen tietämissä.

Työterveyslaitoksen tuore julkaisu Hypotermia -- kylmän haitat työssä ja vapaa-aikana on tarkoitettu käsikirjaksi eri alojen ammattilaisille, jotka joutuvat ilmiön kanssa tekemisiin. Kirja tarjoaa kuitenkin käytännön vinkkejä kaikille ulkona liikkuville ja oleileville -- eikä olosuhteiden tarvitse olla sen vaativammat kuin yllä mainittu +25 celsiusastetta.

Vaikka kirjan alkuosa koostuu erittäin mielenkiintoisesta ja havainnollisesti esitetystä tieteellispohjaisesta "kylmäaineistosta", hätäinen ja koeteltuja neuvoja kaipaava voi hypätä suoraan lukuun kahdeksan, Hyvät käytännöt luonnossa liikuttaessa. Siinä käydään seikkaperäisesti läpi muun muassa retkeilijän, melojan ja laskettelijan vaatetus ja turvaohjeet, jääturvallisuus sekä yleiset ohjeet talvisessa luonnossa ja vesillä liikkujalle. Tietoiskumainen esitystapa on selkeä ja naseva kautta koko kirjan. Tämän jälkeen voi palata vaikkapa osioon, jossa kerrotaan vaatetuksen merkityksestä kylmän torjunnassa tai lukuun, jossa neuvotaan, miten hypotermiapotilas tunnistetaan ja miten häntä autetaan oikein. Kaiken kaikkiaan kiinnostava ja tarpeellinen kirja -- varsinkin nyt kun katsoo ulos!

Hannu Nieminen  

Ilmarinen Raija, Lindholm Harri, Läärä Jukka, Peltonen Oula-Matti, Rintamäki Hannu ja Tammela Erja: Hypotermia – Kylmän haitat työssä ja vapaa-aikana . Työterveyslaitos 2011, 47 €.

https://verkkokauppa.ttl.fi/Default.aspx?tabid=205&&Type=productinfo&ItemID=1051&language=fi-FI

Lue lisää kirja-arvioita uudesta Matkakirjat-blogista.