Jalkapallon EM-kisat pelataan Puolassa ja Ukrainassa 8.6.--1.7.2012. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kisoihin matkustavia huolehtimaan rokotuksista hyvissä ajoin ja varoittaa matkailijan suurimmista riskeistä -- alkoholista, seksitaudeista ja tapaturmista.

Vuonna 2011 todettiin yli 31 000 tuhkarokkotapausta, joista 27 ilmeni Suomessa. Näistä suurin osa liittyi ulkomaanmatkailuun. Toisena kisaisäntänä toimivassa Ukrainassa on vuoden 2012 puolella todettu jo yli 7000 tuhkarokkotapausta. THL:n suosittelema MPR-rokotus suojaa tuhkarokon lisäksi sikotaudilta ja vihurirokolta vastaan. Osana kansallista rokotusohjelmaa suomalaissyntyinen matkailija on yleensä saanut kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokoitukset sekä polion perussuojan. Näiden tehostusta ja muita rokotuksia voi harkita yksilöllisesti.

THL muistuttaa myös kondomin oikean käytön olevan ainoa tapa suojautua seksitaudeilta. Tavallisimpia matkailijoiden seksitauteja ovat kuppa, tippuri, hepatiitit ja hiv/aids. Suurin riski on saada tartunta suojaamattomassa seksissä prostituoidulta.

Kisojen järjestäjien paikallisten terveysministeriöiden ja WHO:n kanssa yhteistyössä koottu englanninkielinen ohjeistus kisoihin matkustaville löytyy täältä.

Krista Ylänkö Lähde http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tiedote?id=29352