Designpääkaupunkihuuman keskellä on hyvä muistaa, että Helsingistä löytyy roppakaupalla taidetta, arkkitehtuuria ja muotoilua, joka istuu pysyvästi paikallaan.

Viime vuonna ilmestynyt Kulttuurikävelyllä Helsingissä johdattaa mainiosti kierroksille ”suureen ulkomuseoon”, joksi tekijät pääkaupunkia kutsuvat. Ja pääkaupunkihan Helsinki on ollut tasan 200 vuotta tänä vuonna.

Kirjoittaja Pauli Jokinen ja kuvaaja Marja Väänänen ovat viisaasti valinneet kirjan teemaksi huomaamattomuuden. Tämä tarkoittaa, ettei mukaan ole otettu kaikkein ilmeisimpia ja tunnetuimpia kohteita, kuten Kolmen sepän patsasta tai Eduskuntataloa. Niiden sijaan palstatilaa saavat teokset ja detaljit, jotka ovat piilossa, vaikeasti huomattavissa tai niin itsestään selviä, ettei niihin kiinnitetä huomiota. Niinpä tekijät johdattavat lukijan sisätiloihin, pyytävät nostamaan katseen korkealle rakennusten seinille tai laskeutumaan maan alle. Näiden kolmen näkökulman mukaan on toteutettu myös kirjan rakenne.

Neljäntenä osiona tarkastellaan arjen muotoilua. Joka osion alussa on myös karttapohjaan piirretty kävelyreitti, joka antaa yhdellä silmäyksellä käsityksen siitä, missä valitut kohteet sijaitsevat. Teos hienoine kuvineen avaa mainiosti Helsinkiä enemmän tai vähemmän tuntevan lukijan silmiä. Vai oletko jo pannut merkille Tuomiokirjon katolla seisovat apostolit, Finlandia-palkitun Rosa Liksomin surrealistiset seinämaalaukset Corona-baarissa, Viljo Sjöströmin Helsinki-freskon Jugendsalin kupolikatossa, 1950-luvun lippakioskin Karhupuistossa tai Kansallismuseon ovessa olevan, kansalaissodan ajoilta olevan luodinreiän?

Kiinnostavaa on lukea esimerkiksi Alvar Aallon suunnittelemasta maanalaisesta paviljongista, joka jököttää silmiä vähemmän hivelevänä keskellä Erottajaa. Se on kuitenkin ehtaa 1940-luvun Aaltoa ja Jokisen mukaan ”varmasti arkkitehtonisesti arvokkain parkkihallin sisäänkäynti maassamme”. Ihastusta herättää myös Keskuskadun tuore laatoitus, joka muodostuu niin sanotuista Penrosen laatoista. Kahta erilaista laattaa, nuolta ja leijaa, yhdistelemällä on saatu aikaan pinta, joka ei toistu koskaan täysin samanlaisena. Penrosen laatat kehitti brittimatemaatikko Roger Penrose 1974.

Sitten kun designpääkaupunkivuoden anti on koettu, kannattaa viimeistää lähteä kulttuurikävelylle Helsinkiin.

Hannu Nieminen

Pauli Jokinen ja Marja Väänänen: Kulttuurikävelyllä Helsingissä. Minerva Kustannus 2011, noin 18 €.                 http://www.minervakustannus.fi/kirjat/kirja.php?kirja=742

Lue lisää kirja-arvioita Matkaoppaan toimituksen uudesta blogista : http://www.matkaopas.fi/category/blogit/matkakirjat-blogit/