Euroopan kuluttajakeskusten verkosto on vertaillut eurooppalaisia laskettelu- ja murtomaahiihdon keskuksia. Laskettelu on halvinta Itä-Euroopan maissa ja kalleinta Alpeilla.

Vertailuun kerättiin tiedot 24:sta maasta. Mukana oli lähes 400 laskettelun ja murtomaahiihdon keskusta, myös 10 laskettelun ja hiihdon sisähallia. Ainoat sisähiihdon keskukset olivat Suomesta. Suomesta kyselyyn vastasi kaikkiaan 16 hiihto- ja laskettelukeskusta.

Rinnemaksut ovat korkeimmat ja palvelut monipuolisimmat isoissa laskettelukeskuksissa Itävallan, Ranskan, Italian ja Itävallan Alpeilla. Päivälipun hinta on näissä keskuksissa 45--62 euroa aikuiselta. Tähän hintaan saa 65--1200 rinnekilometriä keskuksista, jotka ovat laskettelu- ja hissiyhteydessä toisiinsa. Alpeilla tarjotaan laskettelun ohessa paljon muita palveluja.

Edullisimmillaan päivän hissilippu maksaa Latviassa vain 4,31 euroa rinteessä, jonka pituus on vaatimattomat 250 metriä. Kuuden päivän lipun hinta vaihtelee 45 eurosta Tšekeissä 309 euroon Sveitsissä. Myös Slovakiassa ja Bulgariassa on edullisia laskettelukeskuksia. Hintaeroja selittävät erot keskusten tarjoamissa rinnekilometreissä. Tšekkiläinen keskus tarjoaa 2,4 ja sveitsiläinen 360 rinnekilometriä. Isoimmissa suomalaisissa keskuksissa rinnekilometrien määrä on Rukalla 30 ja Levillä 44. Pienimmässä Suomesta vertailuun osallistuneessa keskuksessa Kalpalinnassa lasketeltavana on neljä rinnekilometriä.

Suomalaiset murtomaahiihdon keskukset toimivat usein laskettelukeskusten yhteydessä. Kokonaispituudeltaan Suomessa on tarjolla eurooppalaisittain huomattavan pitkiä latureittejä; Levillä 230 ja Kiilopäässä 200 kilometriä. 

Resorts in Europe 2012/2013  Euroopan kuluttajakeskus  

 http://www.ecc.fi