Matkaopas selvitti, mitkä maat ovat juuri nyt edullisia euromatkailijalle.

Talouden kiemurat ovat olleet viime aikoina sähäköitä. Valuuttakurssit ovat vaihdelleet poikkeuksellisen paljon, jopa prosentteja päivässä. Niiden keikahdukset ovat tehneet lomakassaan loven tai paisuttaneet sitä mukavasti. Nordean ekonomisti Reijo Heiskanen tutki Matkaoppaan pyynnöstä, miten suomalaisten suosikkikohteiden valuuttakurssit ovat muuttuneet viime syyskuun alusta.

- Kun talouden rattaat pyörivät hitaasti, vaikeuksiin joutuvat erityisesti raaka-aineista riippuvaiset ja reuna-alueiden maat. Esimerkiksi Venäjän ruplia saa euroilla nyt 27 prosenttia enemmän kuin viime syksynä. Norjakin on kärsinyt öljyn halpenemisesta. Yhdysvallat oli vielä jokin aika sitten suomalaisille hyvin edullinen. Nyt halvan dollarin ajat näyttävät olevan ohi. Nyt kannattaisi suunnata pikemminkin Etelä-Afrikkaan, moniin Etelä-Amerikan maihin sekä Australiaan ja Uuteen-Seelantiin.

Matkakassan vaihto maltilla

Euroilla saa monessa maassa aiempaa enemmän vaihtovaluuttaa. Silti todellista hyötyä voi syödä hintojen voimakas nousu. Sekin kannattaa muistaa, että vaikka euroilla saisikin nyt vähemmän kohdemaan valuuttaa, maasta ei välttämättä ole tullut suomalaiselle kallis. Suomen hintatasoon tottuneelle Kiina on edelleen edullinen, vaikka sen valuutta onkin vahvistunut suhteessa euroon. Jos lomakohteen valuutta on matkan varaushetkellä heikentynyt pitkän aikavälin tasostaan, tekee varmasti mieli vaihtaa matkakassa jo etukäteen, vaikka reissuun lähdettäisiin useamman kuukauden kuluttua.

- Osan matkakassasta voi vaihtaa matkan varaushetkellä ja loput lähempänä lähtöpäivää. Ajallinen hajautus tasoittaa riskejä, Heiskanen opastaa.

Täälläkin reissaat edullisesti:

- Brasilia: Euroilla saa realeja jopa 28 % enemmän kuin ennen. Upea matkailumaa on muutenkin edullinen.

- Islanti: Euroilla saa nyt kruunuja jopa neljänneksen enemmän.

Teksti: Leena Filpus

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 3/2009