Me Naiset
|
matkaopas
Spirulinaa syövät astronautitkin.
Spirulinaa syövät astronautitkin.

MATKAOPAS-LEHTI
Maistuisiko mädältä lihalta tuoksuva hedelmä vai kattaisiko sittenkin illallispöytään levää tai planktonia?

Klorella

Klorella on yksisoluinen makean veden levä. Erikoiseksi sen tekee kyky nelinkertaistaa itsensä vuorokaudessa.

Ihmisen elimistölle tärkeitä vitamiineja, mineraaleja, amino- ja rasvahappoja sekä lehtivihreää pursuava levä on maailman nopeimmin kasvava kasvi.

Klorella sisältää jopa 60 prosenttia puhtaasti imeytyvää proteiinia. Ravintorikas levä tarjoilee elimistölle myös sen tarvitsemaa rautaa ja kalsiumia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Cordyceps eli kiinanloisikka

Kylmillä ja lumisilla vuorilla Aasiassa kasvava kiinanloisikka on sormen tai golfmailan muotoinen sieni, joka kasvaa 4-11 senttimetrin mittaiseksi. Erikoinen nimi tarkoittaa kiinaksi kesäkasvi-talvimatoa, sillä sen ajatellaan olevan kesällä vihannes ja talvella eläin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiinanloisikkaa suositellaan suorituskykyä parantavien ominaisuuksien vuoksi esimerkiksi urheilijoille, vanhuksille ja stressistä kärsiville. Sitä pidetään maailman kalleimpana yrttinä.

Durian-hedelmä

Durian on isoa piikkipalloa muistuttava hedelmä, joka kasvaa jopa 25 metriä korkeissa duriopuissa ja saattaa kypsänä painaa jopa kaksi kiloa.

Durian on ainoa kasvikunnan tuote, jota tiikeri suostuu syömään. Tämä johtuu hedelmän ominaistuoksusta, joka on erittäin voimakas ja muistuttaa mätänevän lihan hajua.

Tästä huolimatta tai juuri sen vuoksi hedelmä onkin suurta herkkua kasvualueellaan Kaakkois-Aasiassa. Hedelmän lemu on niin voimakas, että se tunkee läpi jopa säilyketölkistä ja sen syöminen onkin kielletty useissa hotelleissa.

Durian-hedelmää syödään sellaisenaan raakana, mutta myös sipuleiden, suolan ja etikan kanssa paistettuna tai hillojen ja makeisten muodossa.

Fytoplankton

Fytoplankton sisältää jokaisen ravinteen, joita ihminen tarvitsee uusien solujen rakentamiseen ja ylläpitoon. Fytoplankton sisältääkin enemmän ravinteita grammaa kohti kuin mikään muu maailmasta löytyvä ruoka-aine.

Mukana on omega-3 rasvahappoja, A-, B-, C- ja D-vitamiineja, kaikki 22 aminohappoa sekä kaikki tunnetut mineraalit.

Fytoplanktonista tekee erikoisen myös se, että ihmiskeho voi hyödyntää sen sataprosenttisesti. Yleensä ravintoaineista saadaan hyödynnettyä korkeintaan puolet.

Pakuri

Vaikka sienet ovat yleisesti suomalaisten herkkua, on pakuri sienimaailman musta lammas. Käytännössä pakuri on sienen puun runkoon aiheuttama kasvannainen, joka lahottaa puuta.

Pakuri on tutkituista ruoka-aineista antioksidanttipitoisin, sillä sen antioksidanttien tehoa kuvaava luku on suurempi kuin yhdelläkään tutkitulla marjalla, yrtillä tai mausteella.

Pakuria voi käyttää sekä teenä että jauheena, jota voi lisätä esimerkiksi leipätaikinaan.

Miracle Fruit eli ihmehedelmä

Vain kahden sentin mittainen ja kovasti marjalta näyttävä hedelmä muuttaa happamat maut makeiksi.

Marjassa itsessään on vain vähän sokeria, mutta sen glykoproteiinimolekyylit tarttuvat syöjän kielen makunystyihin ja kääntävät makukokemuksen päälaelleen. Hedelmän teho kestää noin tunnin.

Spirulina

Spirulina on mikroskooppisen pieni, yksisoluinen levä, joka saa nimensä spiraalimaisesta muodostaan. Spirulina sisältää ravinteiden ja vitamiinien lisäksi harvinaista sinistä väripigmenttiä, fykosyaniinia, josta se saa vaikuttavan sinivihreän värinsä.

Spirulina sisältää niin paljon ihmiskeholle välttämättömiä mineraaleja, rasvahappoja ja muita hyödyllisiä ainesosia, että se kuuluu myös astronauttien ruokavalioon avaruuslennoilla.

 

Mitä on superruoka?

Superruuaksi tai superfoodiksi kutsutaan sellaista ruokaa, joka on ravinnetiheää ja sitä pidetään terveyttä ja hyvinvointia edistävänä.

Superruoka sinänsä on markkinointitermi. Se ei tarkoita esimerkiksi tieteen keinoin rajattua ryhmää ruokia, vaan sillä viitataan yleensä villinä kasvavaan tai luonnonmukaisesti viljeltyyn ruokaan, jolla on historiallisten hyötykäsitysten lisäksi monipuolinen ravinteellinen profiili.

Superruoka siis sisältää suuria määriä kehon toiminnalle tärkeitä vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, rasvahappoja sekä erilaisia kasviravinteita.

Lähde: CocoVI

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla