Ehec-bakteeri jyllää erityisesti Saksassa. Mitä tavallinen matkailija voi tehdä torjuakseen sen?

Ruokamyrkytyksiä aiheuttava ehec-bakteeri kuuluu kolibakteereihin. Ehec on lyhennys bakteerin koko nimestä Enterohemorraaginen Escherichia coli. Saksassa riehuva ehec-bakteerikanta näyttää maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan olevan täysin uudenlainen ja helposti tarttuva. Uudenkin bakteerin torjuntaan voi käyttää vanhoja keinoja:

Matkalla

• Pese kädet huolellisesti ennen ruokailua.

• Jos valmistat matkalla ruokasi itse, pese kädet huolelliseti myös ennen ruoan valmistusta.

• Pidä hyvää huolta henkilökohtaisesta hygieniasta: pese kädet usein ja huolellisesti saippualla varsinkin wc-käynnin jälkeen.

• Opeta hyvä käsihygienia myös lapsille.

• Älä edes maista raakaa jauhelihaa tai muuta raakaa lihaa

. • Älä käytä pastöroimatonta maitoa. Myös juusto voi olla valmistettu siitä.

• Ehec-bakteeri kuolee kuumennettaessa (vähintään yli 70 asteeseen) mutta kestää pakastamista. Liha pitää kypsentää vähintään yli +70 asteeseen myös sisäosasta.

• Varotoimena Saksan-matkalla kannattanee välttää kypsentämättömiä vihanneksia.

Kotona

•Pese kädet huolellisesti ennen ruokailua ja ennen ruoan valmistusta sekä wc-käyntien jälkeen.

• Säilytä raaka liha, jauheliha ja raakalihavalmisteet jääkaapissa niin, etteivät ne pääse kosketuksiin muiden elintarvikkeiden kanssa.

• Käsittele raakaa lihaa ja jauhelihaa eri työvälineillä ja eri leikkuulaudoilla kuin kypsiä tai tuoreena tarjottavia elintarvikkeita. Pese aina välineet ja astiat sekä kätesi huolellisesti.

• Vaihda työpintojen pyyhkimiseen käytetyt välineet usein. Ehec-bakteeri tuottaa toksiinia, joka aiheuttaa veriripulia ja kovia vatsakipuja. Jälkitautina voi ilmetä vakavaa munuaisten vajaatoimintaa. Riskiryhmään kuuluvat etenkin lapset ja vanhukset. Ehec-bakteerin itämisaika on yleensä 3–4 vuorokautta tai pidempi aika.

Lähteet

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Helsingin Sanomat