Diabeksen ei kannata antaa rajoittaa matkustamista. Ykköstyypin diabeetikko, huolehdi seuraavista asioista taataksesi onnistuneen - ja turvallisen - matkan.

Valmistautuminen ennen matkaa on tärkeää. Jokaisen matkaajan, diabetesta sairastavan tai ei, on tärkeää ottaa tarvittavat rokotukset sekä hankkia matkavakuutus. Myös matkailijan ensiapupakkauksen sisällön 10 tärkeintä voi lukea osoitteessa http://www.matkaopas.fi/artikkeli/13936/nama-10-kannattaa-pakata-mukaan-ensiavuksi-matkalle/?preview=true.

Diabeetikon tulee huolehtia mukaansa tarpeeksi lääkkeitä ja hoitovälineitä, myös lääkereseptit ja lääkärin allekirjoittama englanninkielinen todistus sairaudesta ovat hyvä ottaa mukaan. Mukana on hyvä kantaa diabetestunnusta tai monikielistä "Minulla on diabetes"-korttia.

Pakatessa on hyvä ottaa huomioon matkatavaroiden katoamisen mahdollisuus. Hoitovälineitä on otettava mukaan riittävästi ja ne kannattaakin pakata kahteen eri laukkuun. Jäätymisen välttämiseksi insuliinit on pakattava käsimatkatavaroihin eikä ruumaan. Jäätymisen lisäksi insuliini voi vahingoittua liiasta kuumuudesta. Säilytyskoteloita insuliinin suojaamista varten on ostettavissa Diabetesyhdistyksistä. Matkakohteessa insuliinit tulee laittaa jääkaappiin. Jääkaapin lämpötila on hyvä tarkastaa, jotta mahdollisuutta jäätymiseen ei ole.

Aikavyöhykkeiden yli lennettäessä tulee ottaa huomioon insuliininpistosajat. Euroopan sisällä aikaerot ovat suhteellisen pienet ja vaihto paikalliseen aikaan onnistuu nopeammin. Kaukomatkoja ennen kannattaa pyytää ohjeet hoitomuutoksiin diabeteshoitajalta tai -lääkäriltä.

Ruokailu ulkomailla on asia, jota moni varmasti odottaa innolla. Hiilihydraattien arvioiminen voi olla vaikeaa ja aikaerorasitus voi vääristää insuliinituntemuksia, joten verensokerin säännöllinen mittailu on tärkeää ateriainsuliinin tarvittavan määrän laskemiseksi. Diabeteksesta on hyvä kertoa matkakumppaneille ja mukana on hyvä kantaa aina ensiapuevästä jos matala verensokeri pääsee yllättämään!

Krista Ylänkö

Lähteet http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00769 http://www.diabetes.fi/diabetestietoa/tyyppi_1/matkaan!