Olen kuullut, että denguekuume olisi äitinyt epidemiaksi asti. Koskeeko tämä esimerkiksi Thaimaata tai Filippiinejä? Entä Karibian alue, Intia ja Afrikka? Näin kysyi lukijamme Matkaoppaan numerossa 8/2011.

Matkaoppaan asiantuntijalääkäri Jukka Riutta vastaa:

Denguekuumetta esiintyy suurempina epidemioina 3–4 vuoden sykleissä trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Siihen sairastuu arviolta jopa parisataa miljoonaa ihmistä vuodessa. Kysymyksessä mainituilla alueilla tautia esiintyy vuosittain paikallisina epidemioina. Varmistettuja tapauksia on Suomessa vuosittain puolensataa, mutta määrä lienee todellisuudessa moninkertainen. Varsin iso osa sairastaa taudin lievän muodon eikä tarvitse hoitoa tai edes huomaa hakeutua lääkäriin.

Dengue on aedes-hyttysen levittämä virustauti. Se tarttuu vain ihmisestä toiseen hyttysen välityksellä. Hyttynen voi olla aktiivinen varjoisissa paikoissa päiväsaikaankin, tyypillisesti kuitenkin juuri auringonlaskun ja -nousun aikoihin. Viruksella on neljä alalajia. Rokotetta ei vielä ole, mutta sen kehittely on varsin pitkällä. Ehkäpä se löytyy jo kymmenen vuoden kuluessa.

Ensimmäisessä infektiossa tyypillisinä oireina ovat nopeasti hyttysten pistojen jälkeen alkavat kuume, päänsärky silmien takana sekä lihas- ja nivelsäryt. Itämisaika on 4–7 vuorokautta, eli tartunta voi pilata lyhyenkin loman. Noin neljäsosalla eurooppalaisista on lisäksi esiintynyt ripulia ja muita vatsataudin oireita. Melko monet saavat vartalolle ja alaraajoihin ihottuman, jopa pieniä verenpurkaumia, josta dengue-infektion helposti tunnistaa. Verenvuotokuumeeksi yltyvän denguen sairastaa yleensä uusintainfektion yhteydessä pari prosenttia. Se vaatii aina sairaalahoidon. Denguen oireet muistuttavat paljolti malarian oireita, eli jos on oleskellut malaria-alueilla, tulee aina hakeutua pikaisesti lääkäriin.

Lieviä oireita hoidetaan levolla ja parasetamolilla. Asetyylisalisyylia sisältäviä lääkkeitä, kuten Aspirinia, ei tule käyttää, koska ne lisäävät verenvuotoriskiä. Denguelta voi välttyä suojaamalla ihonsa sopivilla vaatteilla ja käyttämällä hyttyskarkotetta. Päivätorkut kannattaa ottaa sisällä ovet ja ikkunat kiinni tai verkon alla. Aivan auringossa ei karkotteita tule käyttää.

Millaisia kokemuksia sinulla on denguekuumeesta? Vastaa alla olevaan tekstikenttään.