Tuhannen sanan sanavarasto kieltä, jota et entuudestaan osaa, on mukava apu reissussa.

Törmäsin kirjaan Tuhat sanaa italiaksi -- ja innostuin. Tätä rennompaa ei vieraan kielen oppiminen voi olla kotioloissa. Kirja on kuin lasten kuvakirja, jossa joka aukeamalla on piirroskuva runsaine yksityiskohtineen. Osa kuvan esineistä on noukittu sivun laidoille ja nimetty italiankielisellä nimellään. Samanlaisella kuvakirjalla yleensä viihdytetään lukutaidotonta ipanaa: ”Mikä se tuossa on, kerro äidille, mikä esine se on?” Tässä kirjassa kuvan alla oleva teksti vain on italiaksi.

Kirja soveltuu sekä lapsille että aikuisille. Ennen Italian lomareissua sillä vetreyttäisi kielenkantojaan näppärästi koko perhe. Joka aukeamalla on oma aihepiirinsä. Myös lukusanat ja värit ovat mukana. Jokaisessa aihepiirissä on mukana esineitä, joiden nimien osaamisesta voi olla hyötyä matkalla. Ensimmäiseltä aukeamalta oppii huoneistosta löytyvien perustavaroiden nimiä. Hotellissa jo pelkästään tämän yhden sivun ansiosta osaisin vessapaperin loputtua sanoa vessapaperirullan nimen italiaksi. Pyyhkeen, tyynyn tai saippuan nimeäisin yhtä helposti. Eniten hyötyä ehkä kuitenkin on kaupassa asioimista selventävästä aukeamasta sekä aukeamasta, jossa on nimetty tavallisia ruokia ja ruokailuun liittyviä välineitä italiaksi. Kirjan ruokavalikoimasta ainakin minä saisin koottua helposti italiankieliset sanat esimerkiksi aamupalatarpeilleni sekä ihan kelvolliseen lounaaseenkin.

Paras osa kirjassa on sanasto, jossa on myös foneettiset aakkoset oikeaoppiseen ääntämiseen. Sanojen lausumiseen on mahdollista saada myös lisäpotkua: kustantajan nettisivuilta löytää kirjaan liittyvän osion, jossa pääsee kuuntelemaan, kuinka italialainen itse ääntää kyseiset sanat. Kirjassa on tuhat italian kielistä sanaa. Mielenkiintoista olisi toki kuulla, miten juuri näihin sanoihin on päädytty? Välttämättä ne eivät kaikki ole niitä ihan jokapäiväisimpiä. Vaan haittaako se? Jos opettelen sanat hyvin, minulla ei ole hätäpäivää, jos Italian reissulla olen vailla ilotulitteita ja sitten vaikka joudun metsästämään kainalosauvoja tai pyörätuolia.

Tuhat sanaa -kirjasarjan uutuuksia ovat myös kirjat Tuhat sanaa ruotsiksi ja Tuhat sanaa suomeksi.

Eija Aatela

Heather Amery: Tuhat sanaa italiaksi. Kuvitus Stephen Cartwright. Kustannusyhtiö Nemo 2012, 12,90 €.        

Lue lisää kirja-arvioita Matkaoppaan toimituksen blogista : http://www.matkaopas.fi/category/blogit/matkakirjat-blogit/