Matkoilla sattuu ja tapahtuu, se tiedetään. Tässä pari kantapään kautta opittua hyödyllistä vinkkiä tulevia matkoja varten.

1. Pidä kielesi kurissa

Kukapa ei pienenä olisi saanut kuulla varoitusta siitä, mitä tapahtuu kun kielellä nuolaisee jäistä lyhtypylvästä pakkassäällä. Sama tuppaa välillä unohtumaan aikuisiälläkin, tosin hieman erilaisissa olosuhteissa. Helteisessä matkakohteessa höyryävän kylmän mehujääpuikon lipaisulla saattaa olla kivuliaat seuraukset, minkä totesi eräs tuttava Espanjan reissulla. En ole varma, oliko nolous suurempi kuin kipu, kun iso miehenköriläs joutui röhnöttämään puolisen tuntia auringossa vaaleanpunaisen mehujään kuorruttaman kielen törröttäessä ulos suusta.

2. Älä anna periksi makeanhimolle

Kokenut matkailijakin sen tietää, ettei alhaisen hygieniatason omaavassa maassa kannata nautiskella jäätelöä tai kermavaahtoa kovankaan makeanhimon kourissa. Joskus kiusaus on kuitenkin liian suuri, kuten opastetun bussiretkemme puolivälissä Tunisiassa. Yöpymispaikkanamme toimivan hotellin illallisbuffetin kermavaahtohötöllä koristettuun jälkiruokapöytään hyökkäsi välittömästi koko nälkäinen bussilastillinen. Aamulla liikkeelle lähdettäessä yksi takapenkkiläisistä hiippaili kuiskaamaan jotain oppaalle. Hetken päästä bussi kaarsi apteekin eteen ja sama mies könysi ylös paikaltaan tokaisten reippaasti ”Pakko saada lääkitystä, olo on sellanen kun ois varpusparvi vatsassa! Eikös muilla ole tarvetta?” Vähitellen koko hieman vihertävä matkustajajoukko valui nolona miehen perässä apteekkiin.

3. Täydennä lääkevarastosi ennen matkaa

Joskus retki lääkkeitä ostamaan voi kuitenkin olla kohtalokas. Nepalissa onnistuin hankkimaan itselleni ikävän flunssan, ja päätin hakea apteekista täydennystä onnettomaan lääkelaukkuuni. Lääkäriltä sain kuumelääkkeen ostoon tarvittavan reseptin, ja se kourassa suuntasin lähimpään ”apteekkiin”. ”Maassa maan tavalla”, rohkaisin itseäni, kun pienen ulkokioskin omistaja kiskaisi lääkeliuskan pienestä pahvilaatikosta ja ilman mitään asianmukaista ohjetta työnsi sen käteeni. Pari tuntia lääkkeen ottamisen jälkeen kuumeeni vaihtui pahoinvointiin ja pääsin sairaalaan tiputukseen diagnoosina lääkemyrkytys.

4. Ota apu vastaan, kun sitä tarjotaan

Jos sattuu olemaan yhtä tumpelo kuin minä, kannattaa matkustaa maahan, jossa ihmiset ovat erityisen avuliaita. Egyptissä lomaillessani onnistuin nirhaamaan varpaani merenpohjassa jököttäneeseen kiveen. Rantahiekalla pientä ruhjetta hetken ihmeteltyäni turmapaikalle saapui kauhistunut paikallinen, joka kaappasi minut käsivarsilleen ja kantoi lähimpään hotelliin. Kuuden työntekijän ja kolmen sideharsorullan voimin saatiin koko jalka nilkkaa myöten sidottua valtavaan pakettiin. Muut turistit tulivat sitten ihmettelemään, miten ihmeessä olin onnistunut jalkani murtamaan. Olikin hauska selittää, että varpaassa oli vain sellainen pieni pintanaarmu.