Matkaopas

Älä anna nivelrikon pilata reissaamisen iloa. Lue konstit, joilla helpotat matkantekoa.

 Nivelrikko on yleisin niveltulehduksen muoto: lähes joka viidennen suomalaisen arvioidaan sairastavan sitä.

1. Jos matkakohteeseen pääsee erilaisilla matkustustavoilla, puntaroi, mikä on sinulle sopivin vaihtoehto. Nivel­rikkoa sairastavalle voi olla hyvin hankalaa istua pitkään paikallaan ilman mahdollisuutta jaloitella tai edes vaihtaa asentoa. Laivassa ja junassa kävelemään pääsee tarpeensa mukaan. Lentokoneella matka taittuu nopeasti, mutta mahdollisuus verryttelyyn matkan aikana on vähäistä.

2. Kiinnitä lomakohdetta valitessasi erityistä huomiota siihen, miten esteettömästi pääset liikkumaan hotellissa ja sen lähiympäristössä. Onko maasto tasaista vai mäkistä, ja pystytkö halusi mukaan siirtymään ongelmitta myös lähimpiin ruokaravintoloihin, ostospaikkoihin ja uima­rannalle? Vaikka olisit valinnut hotellin, jossa on hissi, tarkista, onko hotellialueella paljon portaita. Jos on, onko portaiden yhteydessä kulkemista helpottavia ramppeja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Jos tarvitset apuvälineitä, yritä saada vielä selville, ovatko hotellin hissit ja portaikkojen rampit ­sellaisia, että niitä voi käyttää vaivattomasti esimerkiksi rollaattorin kanssa. Aina asia ei selviä esitteistä tai netistä – älä arkaile kysyä asiaa matkanjärjestäjältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Muista kertoa matkaa varatessasi erityistarpeistasi ja varaa tarvittaessa erikoispaikka.

5. Varustaudu hyvin lennolle. Varaa matkaa varten riittävästi tarvitsemiasi lääkkeitä. Jos matkustat lentäen, ota lääkkeet käsimatkatavaroihin, jotta et jää ilman tarpeellista lääkitystä silloinkaan, jos matkalaukku vahingossa eksyy toisaalle.

6. Älä jätä pakkaamista viime hetkiin, vaan rauhoita matkustamista edeltävä päivä. Mitä levänneempänä lähdet liikkeelle, sitä paremmin kestät matkan rasitukset.

7. Pyri kiireettömyyteen, varaa liikkumiseen tarpeeksi aikaa ja muista myös levätä välillä kunnolla. Kaikkea ei tarvitse nähdä ja kokea yhden matkan aikana.

8. Jos lennät, osta mukaasi vesipullo lentokentän turvatarkastuksen jälkeen. Vesi on tarpeen paitsi janoon, myös siksi, että voit ottaa esimerkiksi tarvitsemasi kipulääkkeen oman aikataulusi mukaan.

9. Pakkaa käsimatkatavaroihin myös tyyny tai erityinen niskatyyny, jolla saat muokattua matkan aikana asentoasi. Jos joudut istumaan pitkään paikallasi, käytä tukisukkia ja muista välillä verrytellä sinulle sopivilla jumppaliikkeillä.

Tietoa nivelrikosta, Terveyskirjasto

Eija Aatela  Kuva Christian Wheatley/Istockphoto

Matkaopas 6/2011

Sisältö jatkuu mainoksen alla