1. Selvitä kohteen turvallisuustilanne ennakkoon. Uutisista saa alustavan käsityksen, ja matkanjärjestäjillä on ajantasaista tietoa. Ulkoasiainministeriön nettisivuilta löytyvät viralliset matkustustiedotteet. www.formin.fi

2. Ota matkavakuutus. Se korvaa sairastumisesta tai vammautumisesta sekä matkan peruuntumisesta ja keskeytymisestä aiheutuvia kustannuksia. Ota vakuutuskortti tai -kirja matkalle mukaan. www.vakuutusneuvonta.fi

3. Hanki rokotukset ajoissa. Tietoa rokotustarpeesta saa muun muassa terveyskeskuksista. Ota rokotustodistus mukaan, samoin veriryhmäkortti ja mahdollinen allergiakortti. Pakkaa henkilökohtaiset lääkkeet käsimatkatavaroihin. www.ktl.fi/portal/suomi/palvelut (Kansanterveyslaitos)

4. Tallenna matkapuhelimeen hotellin, matkanjärjestäjän, vakuutusyhtiön sopimuslääkärin ja kohdemaan Suomen-edustuston numerot. Hätätilanteessa käytä tekstiviestejä.

5. Jos matkasuunnitelmasi muuttuvat, ilmoita niistä kotimaahan. Kerro, mistä sinut tavoittaa, jos irrottaudut muusta ryhmästä tai liikut alueella, missä matkapuhelin ei toimi.

Lisää turvallisuusvinkkejä Matkaoppaan numerossa 6/2004. Terveystietoa numerossa 7/2004.